Hemikalija u flašicama za bebe povećava rizik od gojaznosti

Hemikalija koja se nalazi na brojnim predmetima, između ostalog i u plastičnim kutijama za hranu i flašicama za bebe, povećava rizik od gojaznosti, pokazala je nova studija.
Hemikalija u flašicama za bebe povećava rizik od gojaznosti
Foto: Pixabay
Bisfenol A (BPA) se koristi za proizvodnju plastičnih konzervi i kutija za hranu, ali ljudi nisu svesni da BPA može da završi u hrani ili piću.
 
Novo istraživanje sugeriše da BPA može uzrokovati pretilost pa čak i povećati rizik od srčanih bolesti. Analizom 61 studije koje su istraživale vezu između izloženosti BPA i gojaznosti, istraživači s univerziteta u Londonu, Njujorku i Amsterdamu su otkrili da izloženost BPA tokom razvoja značajno povećava rizik od gojaznosti u kasnijem životu. 
 
Ustanovljeno je i da BPA povećava nivo masnoće u krvi što je povezanom s povećanim rizikom od srčanih bolesti.
 
"Naše istraživanje pokazuje da je BPA povezan s gojaznošću glodara nad kojima je vršeno istraživanje. Smatramo da rezultati ukazuju na potrebu preispitivanja nivoa sigurnosti BPA za ljude. Osim toga, iako je ovo istraživanje bilo fokusirano na BPA, identifikovane su i druge opasne hemikalije koje se koriste u svemu, od pakovanja hrane do kozmetike i proizvoda za čišćenje", rekla je autorka studije Džulijet Legler.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom