Kako biti dobar roditelj dok prolazite kroz razvod

Proces razvoda je stresan za sve, a razdvajanje roditelja najteže pada deci.
Kako bi kroz ovaj period prošli najbezbolnije, treba voditi računa o sledećim uputstvima.
 
Ne pričajte o bivšem partneru pred detetom 
 
Iako je sasvim normalno da se osećate emotivno tokom razvoda, možda je izražen bes ili izdaja, moraćete da naučite da kontrolišete osećanja. Vaše dete ne treba da zna vaše emocije, niti da oseti patnju. Ovo važi za mlađu decu, jer će starija svakako to osetiti i videti na vama. 
 
Važno je da ne pričate o tome sa detetom, već te teme ostavite za prijatelje, porodicu ili psihologa, ako osetite potrebu. 
 
Nemojte dati svojoj deci sve, samo zato što osećate krivicu 
 
Procenat razvoda je veoma visok u svetu, ali i kod nas, što znači da mnogo dece odrasta u porodicama razvedenih roditelja. Takva deca mogu veoma brzo da nauče da se prilagode novim situacijama, što im može i te kako značiti kasnije u životu. 
 
Nemojte pokušavati da podmitite svoje dete kako bi vas ono volelo. Ono je vaše, tako da će vas voleti bez obzira na sve, u dobrim i u lošim situacijama. 
 
Poštujte roditeljske razlike u odgajanju 
 
Probajte da podržavate roditeljske razlike u odgajanju, sem ako se u potpunosti kose sa vašim načelima. Ipak imajte u vidu da raspravljanje sa bivšim partnerom će uticati na vaše dete, te učiniti više štete nego koristi 
 
Vaše dete treba da zna da se vi i vaš bivši imate drugačija razmišljanja, ali da ste otvoreni prema dogovorima. 
 
Odvojite vreme za zabavu 
 
Igrajte se sa svojim detetom – to je njihov jezik. Pokušajte da se spustite na njihov nivo i zabavljate se. Možete igrati zabavnu igru, plesati ili crtati. Izađite napolje i provedite vreme u sportskim aktivnostima. Joga u prirodi ili vožnja biciklom će ga sigurno oduševiti. 
 
Imajte u vidu da kada se igrate sa svojim detetom, on se oseća mnogo povezanije sa vama. 
 
Odvojite vreme za odmor 
 
Obavezno odvojite slobodno vreme samo za sebe. Uživajte u aromatičnoj kupki, idite na masažu ili provedite vreme sa prijateljima. Važno je da sebi priuštite odmor, ali i da jedete hraniljive i zdrave namirnice. 
 
Napomenućemo da nikako ne treba da provodite vreme žaleći zbog svoje prošlosti. Ne možete se vratiti nazad i promeniti stvari.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom