Naučnici otkrili kakva deca najviše zarađuju kad odrastu

Studija koja je trajala 40 godina, otkrila je koja je "nepoželjna" dečja osobina pokazatelj da će uspeti kasnije u životu.
Zamislite da vas pitaju da uđete u šesti razred osnovne škole i pokušate da predvidite koji će učenici imati najveće prihode kao odrasli. Koju decu biste izabrali? Onu koja vole da uče i imaju najbolje ocene? Onu koja su poslušna i uvek žele da idu "niz dlaku" učitelju? Atletsku decu koja aktivno treniraju? Ako biste izabrali jednu od ovih grupa, pogrešili biste.
 
Prkosna deca, koja krše pravila, bila bi najbolji izbor, prema studiji koja je trajala čak 40 godina i objavljena je u "Developmental Psychology".
 
Godine 1968. istraživači su počeli da proučavaju dvanaestogodišnje učenike koji su tada bili u šestom razredu. Gledali su njihovu inteligenciju, karakter, ponašanje i socioekonomski status njihovih roditelja. Zatim, 40 godina kasnije, ponovno su ih pronašli. Nije iznenađujuće, učenici koje su učitelji opisali kao "studiozne i vredne", imali su veće izglede za prestižne poslove. Međutim, oni nisu najviše zarađivali kao odrasli.
 
Najviši dohodak imala su "nestašna deca". Deca koja su kršila pravila i prkosila roditeljskom autoritetu, zarađivala su najviše kao odrasli. Autori misle da jedan od razloga, zbog kojeg su takva deca postala odrasli ljudi s najvećim dohotkom, leži u činjenici što se nisu plašili da pregovaraju o višim platama ili povišicama.
 
Autori sugerišu još jedan mogući razlog - to što oni cene takmičenje. Umesto da se brinu o tome hoće li se slagati s drugima, oni su više zainteresovani u napredovanju u svojim ciljevima.  
 
Autori nisu mogli da isključe ni činjenicu da su neki od onih s visokim dohotkom mogli neetički da zarađuju za život. Međutim, studija nije pronašla nikakve dokaze da su učesnici bili uključeni u ovu vrstu ponašanja.
  • Neoplantius

    05.03.2018 04:58
    Nepotpuna analiza
    A da nisu deca i u tom periodu bila iz dobro stojećih porodica slučajno?
  • izdrzaobezfunkcije

    04.03.2018 19:53
    Ok sto se tice zakljucka, ali objasnjenja su dosta glupa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.