Deset stvari koje nijedan roditelj ne želi da prizna sebi ni drugima

Tokom podizanja deteta postoji par stvari o kojima nijedan roditelj neće otvoreno da priča, a često ni da sam sebi prizna.
Deset stvari koje nijedan roditelj ne želi da prizna sebi ni drugima
Foto: Pixabay
Ukoliko ste roditelj neminovno je da će vas jednom neki budući roditelj pitati za savet. Da li je bolje ispričati samo lepe stvari i ostaviti da budući roditelji sami saznaju šta sve donosi novi član porodice ili ih na vreme upozoriti na onu manje lepšu stranu roditeljstva?
 
1. Ponekad ćete zažaliti što ste postali roditelj
 
Samo nekolicina roditelja ima smelosti da prizna žaljenje zbog toga što je postao roditelj. Svaki roditelj se barem jednom ovako osetio, obično u onim momentima kada se zaključate u kupatilo i plačete. Svi ti otkazani planovi i zaboravljenji snovi. To su oni trenuci kada se zapitate zašto ste uopšte hteli čitavu ovu zbrku sa decom.
 
2. Manje ćete voleti drugu decu nakon što dobijete svoju 
 
Jako je lako držati se mišljenja da su deca divna i nevina dok ne postanete roditelj. Nebitno koliko dugo čuvate decu ili imate manjeg brata ili sestru, dok ne dobijete svoje dete nećete saznati koliko mališani nisu savršeni. Naravno da imaju mane, ne koliko odrastao čovek ali ih imaju. Sasvim je razumljivo što želite i možete da trpite hirove i mane svoje dece i još nekoliko nekih mališana koji su vam bliski a da želite da ostala deca budu što dalje od vas.
 
3. Moguće je da ćete izgubiti neke prijatelje
 
Ništa vam ne može izmeniti život kao rođenje deteta. Malo koji događaj ili dešavanje može ostaviti trag na vaš društveni život kao to. Kao i slagalica, neki prijatelji će se uklopiti sa vama i po dolasku novog člana u vašu porodicu, neki će se vratiti malo kasnije kad se uhodate i naučite da raspolažete bolje vremenom dok se neki više neće vratiti u vaš život.
 
4. Delovi vas koje ste nekada voleli više neće biti tu
 
Niko ne može da ima sve. Život zahteva neke žrtve i odricanja. Isto kao sa prijateljima koji se vrate ili ne vrate, vaši snovi ili neki planovi iz detinjstva se nikada neće ostvariti.
 
5. Možda vas roditeljstvo ne ispunjava onoliko koliko ste očekivali 
 
U stvari, roditeljstvo ne treba da vas potpuno ispuni. Životi vaše dece ne smeju da progutaju vaš život. Roditeljstvo vas ispunjava jednom vrstom ljubavi i radošću, međutim postoji još stvari na kojima treba da radite i uživate da biste bili kompletno ispunjena osoba.
 
6. Ponekad će vam se učiniti da je vaše dete stranac
 
Možda će se ovo dogoditi kada vam prvi put kaže da vas mrzi. U onim momentima kada vas razočara i kada shvatite da vaše dete ima i druge prijatelje, druga interesovanja i ideje. Ponekad ne znati sve o nekome može biti i pozitivno, međutim kada je vaše dete u pitanju prilično je zastrašujuće.
 
7. Postaćete svesni nekih stvari o sopstvenim roditeljima
 
Kada postanete roditelji otvore vam se novi vidici, počinjete da razumete stvari koje niste mogli ni da zamislite. Uočićete greške koje su vaši roditelji pravili sa vama kada ste bili mali ali isto tako i greške koje i vi sada pravite sa vašom decom. 
 
8. Konačno ćete shvatiti neke užasne stvari
 
Kada gledate sa strane jednu majku koja pored svih svojih obaveza ne stiže sve da odradi, kada dete neprestano plače i neće da jede a znate da je vreme da jede možete prisustvovati strašnoj sceni- majke protresu svoje bebe od frustracije, besa i nemoći da isprave trenutnu situaciju. Ukoliko doživite takve trenutke, a verujemo da ih svaka majka doživi, spustite vašu bebu na sigurno i udaljite se dok se ne smirite.
 
9. Osetićete istinski, zaslepljujući bes ka sopstvenom detetu
 
Odri Lorde jednom prilikom je opisao majčinstvo rečima: "Patnja ambivalencije: ubistvena promena između gorkih nezadovoljstava i nervoznih žica, i blaženo zadovoljstvo i nežnost." Sasvim je logično i normalno da se ponekad osećate ovako, niste loš roditelj zbog toga.
 
10. Preteran strah 
 
Svaki put kada vaše dete izađe iz kuće bez vas srce će vam se slomiti. Slomiti zbog brige i zbog same pomisli na gomilu stvari napolju od kojih ga ne možete zaštititi. Slomi se na samu pomisao kako bi vaš život izgledao kada bi mu se nešto desilo i kada ga više ne bi bilo. To je samo jedno od osećanja koja ne možete u potpunosti kontrolisati i za koje niste mislili da su realna sve dok niste dobili sopstveno dete.
  • Soft

    19.09.2022 01:04
    Razocarenje
    Deca su divna bica do poslednjeg atoma snage svojih roditelja. Tu ste po potrebi, da kuvate, mesite, cuvate unucice...... Zaboravljaju staro pravilo : Cuvaj majku da ti duze traje! Mnogo godina treba da prodje da bi dete shvatilo roditelja.
  • Milos

    21.10.2021 00:11
    Zar i ti sine Brute!
  • Terješkova

    06.03.2018 22:03
    @sin
    Nismo bas svi takvi i nije uvek stanje u drustvu krivo za nezrelost roditelja...ima i normalnog sveta koji nikad nije pomislio nista od gore napisanog!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom