Upotreba vlažnih maramica povećava rizik od razvoja alergija kod beba

Studija američkih istraživača je pokazala da vlažne maramice izazivaju rizik od alergijskih reakcija kod dece jer uništavaju prirodni zaštitni sloj kože što kožu čini više osetljivom na hemikalije.
Ako se nakon upotrebe vlažne maramice ne opere deo tela koji je brisan, bebe će postati osetljive na hemikalije koje uzrokuju alergiju nakon što dete dođe s njima u kontakt. To se posebno odnosi na decu koja imaju genetske predispozicije na razvoj alergija koje su povezane s nastankom ekcema. 
 
"Ovo je recept za razvoj alergije na hranu. Ovo je veliki korak u našem razumevanju kako alergija na hranu počinje rano", izjavila je autorka studije Džoan Kuk-Mils, profesorka alergije i imunologije na Univerzitetu Nortvestern. 
 
Ekcem nastaje kada genetske mutacije poremete neke od proteina u koži koji stvaraju efekat barijere. 
 
Tim istraživača je pre izlaganja miševa uobičajenoj hrani koja se smatra alergenom, na njihovoj koži prvo primenio natrijum dodecil sulfat, sapun koji se nalazi u vlažnim maramicama. U periodu od dve sedmice testiranje su vršili tri ili četiri puta, a nakon toga su miševima davali da jedu jaja ili kikiriki. Otkrili su da se alergijski osip razvio na mestima na kojima je upotrebljen sapun, kao i da su imali alergijske reakcije i anafilaksiju na telu. 
 
Upravo zbog toga profesorka Kuk-Mils smatra da bi roditelji trebalo da se vrate pranju beba. 
 
"Smanjite izloženost bebine kože tako što ćete oprati ruke pre kontakta s bebom i ograničiti upotrebu vlažnih maramica koje ostavljaju tragove sapuna na koži. Isperite sapun vodom, kao što smo to radili pre mnogo godina", poručila je profesorka.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom