Smrt bračnog partnera ubrzava mentalno propadanje

Starije osobe koje izgube bračnog partnera mogu biti izloženije mentalnom propadanju sledećih godina i zahtevaju dodatnu podršku i praćenje, pokazalo je istraživanje.
Smrt bračnog partnera ubrzava mentalno propadanje
Foto: Pixabay
Prema istraživanju koje je obuhvatilo gotovo 7.000 sredovečnih i starijih osoba uočeno je slabljenje mentalnih funkcija kod svih, ali ubrzanije i većeg stepena kod onih kojima je preminuo bračni partner. Pri tome eventualno ponovno stupanje u brak nije uticalo na brzinu i opseg mentalnih promena.
 
Istovremeno viši nivo obrazovanja ili barem jedan živi brat ili sestra čini se da su štitili od slabljenja mentalnih funkcija povezanih sa smrću bračnog partnera, naveo je tim naučnika u radu objavljenom u časopisu "American Journal of Geriatric Psychiatry".
 
"Svima nam je jasna važnost kognitivnih funkcija kod starijih osoba", kaže voditeljka istraživanja Gijon Kim sa Univerziteta Čung-Ang u Seulu. "Dok smo očekivali da će smrt bračnog partnera uticati na mentalne funkcije bili smo fascinirani otkrićem zaštitnog dejstva visokog obrazovanja ili barem jednog živog brata ili sestre", kazala je Kim.
 
U okviru ispitivanja teorije da stres doprinosi kognitivnom propadanju, a da smrt bračnog partnera povećava stres, naučnici su analizirali podatke o 6.766 Amerikanaca starijih od 50 godina, koji su bili obuhvaćeni istraživanjem od 1996. do 2012. godine.
 
Kognitivne funkcije procenjivane su na temelju nekoliko zadataka, među kojima ponavljanje niza reči odmah ili nešto kasnije, brojanje unazad i sposobnost da se imenuju predmeti, kao i američki predsednici i potpredsednici.
 
Od ukupnog broja ispitanika njih 2.742 postalo je udovac ili udovica, a u grupi starijih od 70 godina većina je do kraja istraživanja izgubila bračnog partnera.
 
Rezultati kognitivnih testiranja stalno su bili za više od pola boda niži za udovce, odnosno udovice, u poređenju s vršnjacima čiji su bračni partneri bili živi. Uz to, svaka dodatna godina nakon smrti bračnog partnera pogoršavala je rezultat kognitivnog testiranja za četvrtinu boda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom