Posle porođaja dobro je žvakati žvake

Buduće mame prilikom pakovanja torbe za porodilište razmišljaju o potrepštinama za bebinu i ličnu higijenu, ali retko im padne na pamet da ponesu žvakaće gume.
Posle porođaja dobro je žvakati žvake
Foto: Pixabay
Istraživanje objavljeno u časopisu "Journal od Maternal-Fetal and Neonatal Medicine" ispitalo je dejstvo koje žvakaća guma ima na oporavak nakon carskog reza. Analizom 17 slučajeva kojima je okupljeno više od 3.000 žena istraživači su pokušali da dođu do zaključka može li žvaka da olakša porođaj.
 
Ženama su žvakaće gume date odmah po porođaju, a žvakale su ih tri puta dnevno po 30 minuta. Rezultati su pokazali da je žvakanje žvake doprinelo bržem oporavku sistema za varenje. Žene su brže počele da ispuštaju gasove i bilo im je podstaknuto brže kretanje creva nego kod onih koje nisu koristile žvakaće gume. Ne samo da je tako smanjeno vreme oporavka creva nego je bilo i manje slučajeva mučnina i povraćanja.
 
Žene koje su žvakale žvakaće gume su znatno brže dobile apetit.
 
Nakon analize rezultata, istraživači su zaključili da "žvakanje žvakaće gume treba da počne odmah nakon carskog reza i praktikuje se tri puta dnevno po pola sata dok se ne pojave gasovi koji su znak početka oporavka sistema za varenje". Preporučili su i bolnicama da počnu da razmatraju korišćenje žvakaće gume u postoperativnoj nezi.
 
Dr Đino Pekoraro rekao je kako jednostavan, a jeftin tretman poput ovoga zaista može pomoći ženama u bržem oporavku.
 
"Uštede zdravstvenog sistema zbog kraćeg boravka porodilja u bolnicama dok čekaju da im se oporavi digestivni trakt bi takođe mogle biti značajne", rekao je dr Pekoraro. "Takve uštede mogle bi da ostave prostora da se novac uloži u neke druge stvari koje trenutno nisu osigurane poput postporođajne brige o mentalnom zdravlju."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom