Koliko sna treba deci u zavisnosti od uzrasta

Kako se letnji raspust bliži kraju, decu je potrebno ponovno privikavati na rutinu spavanja.
Koliko sna treba deci u zavisnosti od uzrasta
Foto: Pixabay
Naime, mnogi su tokom letnjih meseci bili duže budni jer su dani duže trajali, a za neke nema ni obaveza poput vrtića ili škole.
 
Stručnjaci savetuju da povratak rutini bude postepen. Kažu kako decu treba postepeno stavljati u krevet ranije. Svaki dan deset do 15 minuta u odnosu na ritam koji sada imaju i za dve nedelje trebalo bi ponovn da funkcionišu uobičajeno.
 
Prema istraživanju koje je sproveo National Sleep Foundation, deci koja idu u školu potrebno je devet do 11 sati noćnog sna. The America Academy of Sleep Medicine kaže da deci uzrasta između šest i 12 godina treba devet do 12 sati sna. Deca od treće do pete godine trebalo bi da spavaju 10 do 13 sati, što uključuje i popodnevni odmor.
 
"Među manjom decom koja imaju između tri i pet godina, nedostatak sna se povezuje sa slabijim pamćenjem i poteškoćama u razvoju govora i lošijim kvalitetom života", kaže Vendi Hol sa Univerziteta Kolumbija. "Kod dece stare između pet i 12 godina koja spavaju manje od devet sati dnevno značajno je povećana verovatnoća da budu gojazna", dodaje Hol.
 
Stručnjaci dodaju kako bi deca kojoj nastava počinje u 8 sati, u krevetu trebalo da budu između 20 i 21 čas.
 
"Rutina spavanja je važna u svakom uzrastu deteta. Čitanje priča, pevanje ili pranje zuba bi trebalo da ih uspava, odnosno upozori telo da je vreme za odmor. Pomaže i ako iz sobe uklonite elektronske uređaje", savetuje Hol roditeljima čija deca ne žele u krevet na vreme.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom