Svoje stanove izdaju, a žive u vikendicama

Sve popularnije među građanima je stanovanje u vikendicama, a na to utiču jeftiniji troškovi održavanja i života.
U Zrenjaninu, koji obiluje vikend naseljima sa dobrom infrastrukturom, interesovanje za ovakav vid nekretnina je u porastu. Cene vikend kuća kreću se od 5.000 do 55.000 evra, a najskuplji objekti su zapravo klasične kuće koje se zbog lokacije u prirodi, nedaleko od grada, nazivaju vikendicama. Kupci su kako Zrenjaninci, tako i Beograđani, uglavnom je reč o penzionerima, ali odavno i čitave porodice žive u lepo uređenim kućama blizu grada.
 
"Ćerka je započela studije, ja sam izdao kuću u centru Zrenjanina i sad živim u vikendici. Jeftinije je, meni treba mir, a nisam ni daleko od grada. Nedaleko odavde saobraća gradski autobus", priča Dragan Brusin.
 
Pošto nema zvanične statistike o broju ovakvih stambenih jedinica, okvirna procena je da u blizini Zrenjanina ima više od hiljadu vikend-kuća. Vikendice su grupisane u nekoliko naselja a najpoznatija su kod Žabaljskog mosta, prema Kleku, iza Motela Šumica, prema Beogradu ili kod Perleza. Zajednička odrednica im je blizina reka Begej i Tisa, što daje posebnu draž ovim lokacijama. Jedino vikendaši u pravcu Elemira i Melenaca nemaju reku u blizini.
 
"U poslednjih nekoliko godina primećen je povećan broj Beograđana koji kupuju nepokretnosti u selima koja su bliže Beogradu i u vikend-zonama oko tih sela. Mi nemamo više podataka o ovoj temi, jer od 2014. godine vikendice nisu poseban predmet oporezivanja, tačnije mogu se oporezovati samo kao kuće. U skladu sa tim nam je veoma teško da ih sada razdvojimo. U 2016. godini na teritoriji Zrenjanina oporezuje se oko 650 kuća koje se nalaze u vikend zonama", objašnjava Nikolina Šerfeze, šefica odseka lokalne poreske administracije u Zrenjaninu.
 
U agencijama za nekretnine u Zrenjaninu kažu da je ponuda vikendica na uobičajnom nivou, nisu skupe a njima najčešće trguju kako ljudi sa strane tako i Zrenjaninci, piše Danas.
 
U ponudi su objekti od 15 do 150 kvadrata, objašnjava agent Maja Ilić, napominjući da ima veoma skromnih, ali i veoma kvalitetnih objekata.
  • Steva

    31.07.2016 18:56
    @Zivan
    Koristim komp od spektruma i to što ti pišeš nije starniski način. Tako se nikad i nigde nije pisalo a znam kako se i na pisaćim mašinama kucalo. To kako ti pišeš je invalidno, iritirajuće, glupo, besmisleno i naravno nepismeno po svakom osnovu. Tvoje komentare ne čitam nego automatski udarim crveni prst jer je izuzetno frustrirajuće čitati tako pisani tekst.
  • @ djura

    31.07.2016 14:50
    Pre 40 godina u Švedskoj je za ministra stanovanja bila izabrana izvesna Birgit Friggebo. Njen politički cilj je bio da svi Šveđani budu jednaki u smislu da će svaki građanin Švedske bez obzira koliko on bio bogat ili siromašan imati pravo na vikendicu. Znači, svako ko u Švedskoj poželi da poseduje vikendicu to će mu biti omogućeno. Tako je izboksovala zakon po kojem je svaki objekat do 25 kvadrata vikendica na koji se ne plaća porez i ne zahteva građevinsku dozvolu za podizanje. Da sada svako ne bi zidao kako on hoće i da to ne bi preraslo u anarhiju, država je platila par arhitekata da smisle kako jedna vikendica treba da izgleda. Izašli su sa par predloga i vlada je usvojila tip kućice koji će se od tada zvati i smatrati vikendicom. Pokrenuli su industriju i počeli su da štancuju te montažne vikendice koje je bukvalno svako mogao da kupi bez obzira na visinu mesečnih primanja. Da bi sve bilo uredno i lepo čak su usvojili i paletu boja kojima je jedna takva vikendica mogla biti ofarbana tako da je izbor bio bela, pastelno plava, bordo crvena i pastelno zelena boja. Drugačije nije smelo da se kreči. Nisi čak ni morao da imaš plac u svom vlasništvu da bi mogao da imaš jednu takvu vikendicu. To su rešili rako što bi svaka opština isparcelusala određeno zemljište u svom vlasništvu i po veoma povoljnoj ceni davala građanima u zakup a sve je bilo smišljeno tako da to svakom bude pristupačno i da to svako može da priušti. To se zove komunizam.
  • Demokratski ?

    31.07.2016 13:53
    Logika ove države:
    - Treba videti gde, ko i kako živi i preživljava.
    - Zatim mu na sve načine to oduzeti, doneti zakon, opteretiti poreski, kako bi on ostao bez toga, pa se iselio ili umro od siromaštva ili samoubio.
    - Voditi računa da se destimulišu svi koji bi i pomislili da se razmnožavaju.
    (zdravstvom i obrazovanjem koji su anulirani)
    - Povremeno posećivati gazde i pitati za daljnja uputstva.
    (to se u medijima naziva prijateljskom saradnjom)
    A sada ide najsmešniji deo tragike:
    -"Ovaj narod je na demokratskim izborima dao bezrezervnu podršku naporima ove vlade!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.