Posetioci "Gugenhajma" mogu da vrše nuždu u zlatnoj wc šolji

Njujorški muzej "Gugenhajm" zamenio je "dosadnu" belu wc šolju u jednom privatnom toaletu, šoljom izrađenom od čistog zlata, a sada će papreno naplaćivati onima koji žele da koriste ovaj luksuz.

WC šolja od 18-karatnog zlata delo je italijanskog umetnika Mauricija Katelana, koji je svoje delo nazvao "Amerika". Katelan je želeo da na ovaj način ukaže na ekonomsku nejednakost u SAD.

"Šta god da jedete – ručak od 200 dolara ili hotdog od dva dolara – u toaletu je rezultat isti", rekao je on.

"Stvaranjem javnog ekstravagantnog luksuznog proizvoda namenjenog jednom procentu stanovništva, ovaj toalet evocira američki san o jednakim mogućnostima za sve i podseća nas na neizbežnu realnost našeg podeljenog društva", kažu u muzeju.

To je ujedno i poigravanje sa muzejskim pravilima, prema kojima se eksponati ne diraju, a kamoli koriste za obavljanje nužde.

Ipak, ispred vrata toaleta sa zlatnom šoljom stajaće radnici obezbeđenja i "skulptura" će se čistiti na svakih 15 minuta specijalnim maramicama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja