Kina gradi najveću železničku stanicu za superbrze vozove ispod Kineskog zida

Kina će graditi najveću železničku stanicu na svetu za superbrze vozove i to ispod Kineskog zida u sklopu svojih priprema za Zimske olimpijske igre 2022. godine.

Stanica će biti na Badalingu, najposećenijem delu Kineskog zida koji se nalazi oko 80 kilometara severozapadno od Pekinga.

Oko 30.000 turista u samo jednom danu poseti Badaling tokom sedmice kad se obeležava kineska Nova godina.

Badaling stanica će biti smeštena 102 metra ispod površine, s podzemnim građevinskim područjem na 36.000 metara kvadratnih što je jednako veličini pet standardnih fudbalskih terena.

Stanica će biti deo železničke mreže koja će povezivati Peking sa Džangđakou, gradom domaćinom Zimskih olimpijskih igara.

Badaling stanica će biti smeštena u planinama ispod Kineskog zida, te će za probijanje zahtevati korišćenje naprednih tehnologija za eksplozije kako bi se osiguralo da Kineski zid koji je deo svetske kulturne baštine UNESCO-a ne bude izložen nekim promenama.

Kina je već započela ambiciozan program železničke izgradnje koja uključuje izgradnju najduže brze pruge na svetu između Pekinga i Guangdžoua.

Ministarstvo železnica planira da investira 400 milijardi dolara da završi 10.000 kilometara železničke mreže do 2020. godine sa četiri glavne linije u pravcu istok-zapad i četiri od severa do juga. 

  • Limanac

    03.10.2016 10:44
    Pametni Kinezi
    Pametni Kinezi grade pruge 2500 km godišnje i to samo superbrzih, Srbiji se ne isplati imati pruge, ova vlada samo ruši i devastira što je nekada austrougarska i titova Juga izgradila

    A vi koji ste glasali za sadašnje samo nastavite i budite srećni i ispunjeni kao što i sada jeste

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja