Trinaest najčistijih, najjeftinijih i najbezbednijih zemalja sveta

Izveštaj o globalnoj konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, koji se objavljuje na svake dve godine, pokazao je da zemlje Evrope prednjače na listi zemalja sa najjačim turističkim sektorom.
Istraživanje je obuhvatilo 136 zemalja sveta, a rangiranje vršeno na osnovu procene bezbednosti turista, prirodnih resursa, pouzdanosti infrastruktura, higijenskih uslova i cena, piše Independent, a prenosi B92
 
Svakoj zemlji dodeljeno je između 1 i 7 bodova, pri čemu "sedmica" predstavlja najvišu ocenu. 
 
Lista trinaest zemalja sa najboljim uslovima za turiste izgleda ovako: 
 
13. Singapur — 4.85. U gradu koji godišnje poseti više od 15 miliona turista, bar 200.000 posetilaca potraži lekarsku pomoć. 
 
12. Austrija — 4.86. Sa doprinosom od devet odsto BDP, međunarodni turizam jedna je od najvažnijih privrednih grana ove zemlje. Samo Beč godišnje privuče oko četiri miliona turista. 
 
11. Hongkong — 4.86. Samo u 2014. godini, turisti su Hongkongu doneli 35 milijardi evra. 
 
10. Švajcarska — 4.94. Turizam, koji se ovde pretežno zasniva na rekreativnim aktivnostima poput skijanja i planinarenja, vrlo je važan za švajcarsku ekonomiju. 
 
9. Kanada — 4.97. Mnogi turisti obožavaju Kanadu zbog njenih predivnih pejzaža, raznolike klime i kulture. Većina se sa aerodroma sjati u njena tri najveća grada – Toronto, Montreal i Vankuver. 
 
 
8. Italija — 4.99. Sa više od 50 miliona turista godišnje, Italija je peta najposećenija zemlja na svetu, a njena kasa svake godine postaje bogatija za oko 175 milijardi evra. Turisti posećuju Italiju zbog njene umetnosti, kuhinje, istorije i kulture, ali i pitoresknih obala i plaza. 
 
7. Australija — 5.10. Turisti najradije odlaze u Australiju zbog blage klime, velikog broja prirodnih rezervata i živih, užurbanih gradova. Veliki koralni greben, Ostrvo kengura, gradovi Melburn i Pert neke su od najposećenijih destinacija. 
 
6. SAD — 5.12. SAD posle Francuske privlače najveći broj turista u svetu. Turisti najradije posećuju prirodne dragulje Veliki kanjon i Jelouston, a neki od omiljenih gradova su Čikago, Njujork i San Francisko. 
 
5. Velika Britanija — 5.20. Prihodi od turizma čine devet odsto BDP-a ove zemlje, a skoro 10 odsto svih poslova zastupljeni su upravo u ovoj privrednoj grani. Prestonica Engleske – London, najposećeniji je grad u svetu. 
 
4. Japan — 5.26. Popularnost ove destinacije među turistima neprestano raste, pa je tako 2016. godine Japan posetilo 24 miliona stranih turista. Samo u Japanu nalazi se 20 kulturnih dobara sa Uneskove liste svetske baštine. 
 
 
3. Nemačka — 5.28. Nemačka je sedma najposećenija zemlja na svetu, a njena prestonica – Berlin, treći najposećeniji grad na svetu. Tri najpopularnije turističke destinacije u ovoj zemlji su zamkovi Hajdelberg i Nojšvanštajn, kao i Bundestag u Berlinu. 
 
2. Francuska — 5.32. Ova zapadnoevropska zemlja poznata je kao globalni centar umetnosti, nauke i filozofije, pa stoga ne čudi što godišnje privuče više turista od bilo koje druge zemlje na svetu. 
 
1. Španija — 5.43. Zbog svojih predivnih obala, zanimljive arhitekture, bogate kulture i istorije, ova zemlja jedna je najomiljenijih turističkih destinacija sveta.
  • Igor

    09.04.2017 13:52
    @Djura
    ?
    "Grčku ste slučajno ili namerno zaboravili ! "

    Grcka nije ni primirisati pomenutim drzavama.
  • penzionerka

    09.04.2017 12:23
    Malta kao biser Mediterana
    Mala prelepa i vrlo interesantna drzavica .Treba posetiti da vidite na malom mestu interesantnu istoriju,autenticnu arhitekturu,ljubazne ljude red i disciplinu.Obozavam .
  • Milan

    09.04.2017 11:37
    Gde smo mi od ovih zemalja .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja