Astronomski sat u Pragu ide na restauraciju

Astronomski sat, jedna od najpoznatijih turističkih znamenitosti Praga i najstariji sat te vrste koji radi u svetu, biće mesecima nedostupan za turiste zbog rekonstrukcije stare zgrade Gradske skupštine.
Radnici su danas počeli da podižu skele oko tornja koji je pretrpeo oštećenja, neka još iz Drugog svetskog rata. Toranj sa kojeg se pruža veličanstven pogled na slikovit Stari grad, biće potpuno zatvoren za posetioce od maja.
 
Astronomski sat iz 1410. godine radiće do januara, kada će biti skinut radi restauracije, rekao je portparol Gradske skupštine Vit Hofman. Hofman je rekao da će sat biti "potpuno rastavljen", a biće ponovo postavljen u junu ili julu sledeće godine.
 
Sat su 1410. godine napravili sajdžija Mikulašu iz Kadane i Jan Šindel, profesor matematike i astronomije na Karlovom univerzitetu u Pragu.
  • /

    12.04.2017 10:36
    /
    nemci su rastavili sat i ostavili na trgu.
    gradjani su delove cuvali po kucama.

    uz to kazu da je bas covek iz bosne stavio satelitsku antenu na neku zasticenu prasku fasadu...naravno, platio je kaznu za to

    dovoljno za uporediti prazane i novosadjane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.