FOTO: Devet naizolovanijih gradova na svetu

Bilo da su udaljeni dve i po hiljade kilometara od najbliže obale ili se pak nalaze na 5.100 metara nadmorske visine, ovih devet izolovanih mesta su oni gradovi u kojima se nikako ne možete "slučajno zateći", ali svakako ih je zanimljivo pogledati.
FOTO: Devet naizolovanijih gradova na svetu
Foto: 021

1. Edinburg na sedam mora, Tristan da Kunja

Ostrvo Tristan da Kunja koje se nalazi u bespućima Atlantika, od najbližeg kopna udaljeno je oko 2.800 kilometara, jedno je od najizolovanijih mesta na planeti. Deo je istoimenog arhipelaga koji sadrži još šest manjih ostrva. Na njemu živi 264 ljudi, a gustina naseljenosti je 1,3 po kvadratnom kilometru, dok površina ostrva iznosi 98 kvadratnih kilometara. Ostrvo nalazi u južnom delu Atlantnika, a od obale Antarktika ga deli više od 3.700 km, oko 2.800 km od južnog dela Afrike i više od 3.000 km od istočne obale Južne Afrike. Ime je dobilo po vojvodi od Edinburga koji ga je posetio 1867, ali danas se često naziva samo "naseobinom".

Osim veoma bogatog životinjskog i biljnog sveta, ostrvo krasi i vulkan u njegovom središtu.

2. Vitir, Aljaska

Do ovog mesta vodi samo jedn put, a u gradu Vitiru u američkoj Aljasci gotovo svi žive i istoj zgradi - neboderu visokom 14 spratova. Stanovnika je oko 200, a neboder se naziva Begichs toranj i sagrađen je 1956. Nakon izgradnje služio je kao prebivalište vojnika, ali danas to mesto ima svoj poštanski broj, policijsku stanicu, prodavnicu, crkvu, igralište i ambulantu.

Jedini način pristupa do grada je preko mora ili kroz tunel dug četiri kilometra čija se vrata otvaraju svakih pola sata kako bi automobili mogli da uđu i izađu iz grada. Tokom noći je tunel zatvoren. Tokom letnjih meseci Vitir ima oko 22 sunčana sata na dan, dok je u zimskom razdoblju debljina snežnog pokrivača oko šest metara.

3. Villa Las Estrellas, Antarktik

Jedno od dva naselja na celom kontinentu, ostrvo Villa Las Estrellas ima sve sadržaje koje su nužni malom gradu. U selu se nalazi stotinak stanovnika, a postoji teretana, crkva, pošta i suvenirnica za turiste. Gradu čak ima i  internet, ali koristi se isključivo za tri računara koji se nalaze u školi.

4. La Rinkonada, Peru

Smeštena na 5.181 metar nadmorske visine, La Rinkonada u peruanskim Andima je najviše mesto na kojem žive ljudi. Uprkos nedostatku tečne vode i vrtoglavoj visini na kojoj se nalazi, grad je dom čak 50.000 stanovnika. Ono što ih privlači u grad nije prekrasan pogled koji nudi, već rudnici zlata koji se nalaze u samoj blizini ispod masiva La Bella Durimiente glečera.

5. Supai, Arizona

Havasupai rezervat odnosno selo Supai je mesto do kog se može doći jedino helikopterom. Uprkos svojoj udaljenoj lokaciji, mesto i dalje privlači turiste zbog prekrasnog Velikog kanjona i blizine vodopada Havasu. Supai je jedino mesto u SAD-u u koje se pošta dostavlja mazgama.

6. Kuber Pidi, Australija

Pre stotinak godina, tinejdžer je napravio revoluciju u australijskom rudarstvu u potrazi za opalom u udaljenoj južnjačkoj divljini. Pustinjski teren nije baš bio idealno mesto za osnivanje grada, pa su domove izgradili pod zemljom. Današnja populacija iznosi nešto manje od 2.000 ljudi, a imaju podzemni bar, podzemnu galeriju i čak tri podzemne crkve. Osim što proizvode najviše opala na svetu, privlače i brojne turiste.

7. Longjir, Norveška

Ovaj skandinavski grad bliži je Severnom polu nego glavnom gradu države, Oslu. Longjir u Norveškoj je službeno najseverniji grad na svetu, a jedna od posebnosti ovog grada je što je u njemu zabranjeno umreti. Čim je jedan od stanovnika teško bolestan ili na samrti, hitno se prevozi avionom ili brodom do norveškog kopna. Čak i da se dogodi smrt u gradu, meštanin neće biti tamo pokopan. Zbog velike verovatnoće da će se susreti sa medvedom, svim stanovnicima je dopušteno da nose oružje. U gradu je zabranjeno i držanje mački jer se smatra kako ugrožavaju ptice. Osim toga, tamo je zakonom zabranjeno biti nezaposlen, a uprkos smrzavajućim temperaturama, čak trećinu stanovništva čine stranci koji su se doselili.

8. Palmerston

Udaljeno ostrvo Palmerston u južnom Pacifiku prvi je naselio Englez Vilijam Masters pre 150 godina. Danas se tamo nalaze tri zajednice i 62 stanovnika koji su svi direktni potomci Mastersa i njegove tri polinezijske žene. Zajednice su povezane koralnim grebenom koji se nalazi blizu površine mora, pa se na njega sleće i avionom. Meštanima se dva puta tokom godine dovoze namirnice, a inače žive u potpunoj izolaciji.

9. Oaza Siva, Egipat

Kao što je slučaj sa svakom pravom oazom, dolazak do Sive nije baš lak. Okružena stotinama kilometara saharske pustinje, Siva zaista deluje kao raj na zemlji s palminim lišćem, maslinama i svežim izvorima. Tek od ove godine je izgrađena elektrana koja je u grad dovela struju. Nema signala za mobilni, a zbog svoje izolovanosti struktura stanovništva i kultura plemena Berber vekovima se ne menja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.