Grad koji proteruje strance kad napune 60 godina

Grad poput nijednog drugog na svetu - u kojem živi čak 80 odsto stranaca.
Grad koji proteruje strance kad napune 60 godina
Foto: Pixabay
Četiri petine stanovništva Abu Dabija su stranci.
 
U Ujedinjene Arapske Emirate moguće je doći s trogodišnjom radnom vizom koja vam omogućava da dovedete i bračnog partnera i maloletnu decu. Kada navrše 18 godina, sinovi moraju da nađu posao ili da upišu neku bogosloviju. Samo neudane ćerke smeju da ostanu na roditeljskoj vizi i nakon punoletstva, prenosi N1.
 
Ali, za razliku od SAD-a, gde radne vize H-1B nude mogućnost dobijanja stalnog prebivališta, eventualno i državljanstva, u UAE ne postoji dugoročna mogućnost ostanka za strane državljane. Ako strani državljanin izgubi posao ili dođe do godina za penziju (u većini firmi to je 60 godina), on jednostavno mora da napusti Emirate, bez obzira na to koliko je godina živeo u toj zemlji, pa čak i ako je rođen tamo.
 
Zbog toga su brojni mladi ljudi često primorani da napuste UAE. Toga su svesni još od detinjstva. Iako su proveli dobar deo, ili čak celo detinjstvo tamo, iako su išli u iste škole, držali se istih pravila kao i malobrojnije lokalno stanovništvo, oni nikada nisu bili građani te zemlje, niti su ikada to mogli da postanu. 
 
To je razlog zašto gotovo svi jednom napuste ovu zemlju, a najduže ostaju oni koji su zbog duga primorani na to, koji su "zaglavili" u Emiratima, piše o svojim iskustvima u Abu Dabiju u knjizi "Temporary People" (privremeni ljudi) Deepak Unnikrishnan.
  • /

    17.12.2017 15:40
    /
    tamo kazu-rade magarci i beli
  • Zivan

    17.12.2017 13:56
    Tamo ima samo da grbačiš za Arape...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.