Hotel pretvoren u zatvor

Saudijski princ Mohamed bin Salman pretvorio je hotel sa pet zvezdica u luksuzan zatvor, u kome je u antikorupcionoj akciji zatočeno 17 poznatih svetskih biznismena, među njima je navodno i jedan od najbogatijih na svetu.
Hotel pretvoren u zatvor
Foto: Pixabay
Sedamnaest američkih, britanskih i francuskih biznismena zadržani su u Saudijskoj Arabiji u antikorupcionoj akciji, rekao je izvor blizak kraljevstvu. Uhapšeno je 17 muškaraca među kojima osam američkih državljana, šest britanskih i tri francuska, po naredbi princa Mohameda bin Salmana.
 
Izvor tvrdi da je princ rekao da je naredio ova hapšenja kako bi stao na kraj korupciji, ali neki smatraju da je taj potez princa, njegova želja za iskazivanjem moći.
 
Među uhapšenim je navodno i jedan od najbogatijih biznismena na svetu, princ Alvaled bin Talal, čiji portfelj uključuje vlasničke delove u Uberu, Tviteru i Sitigrupu. Neimenovani izvor tvrdi da su biznismeni zatvoreni u hotelu Ric Karlton u Rijadu, hotelu s pet zvezdica, koji je postao jedan od najluksuznijih zatvora u svetu. Prema navodima neimenovanog izvora, neki od zatočenih poslovnih ljudi bili us među zatvorenicima koje su saudijske vlasti mučile.
 
Svi oni su boravili u Saudijskoj Arabiji gde su imali dozvole za poslovanje, a kazne su usledile zbog činjenice da su više vremena provodili u Saudijskoj Arabiji gde su bili ‘gosti’ nego u matičnoj zemlji iz koje dolaze. ‘Batinaju ih, muče, udaraju i vređaju. Oni žele da ih slomiju’, rekao je izvor blizak Saudijskoj vladi za Dejli mejl koji ističe da nije dobio potvrdu ove priče.
 
Portparolka saudijske ambasade u Vašingtonu izjavila je da je državni tužlac zemlje ‘poštovao relevantne zakone i propise’ zbog hapšenja i odbila da govori o tome ko je uhapšen.
 
U normalnim okolnostima, zadržani strani državljani, imaju pravo da kontaktaju ambasadu svoje zemlje i da zatra pomoć. Američki Državni odbor, koji u takvim slučajevima zamenjuje ambasadu, poručio je da ne može komentirisati pojedinačne slučajeve zbog ‘prava na privatnost’ i odbio da kaže da li je neko od zatočenih zatražio pomoć i da li među njima ima američkih državljana.
 
Iz Kancelarije Ujedinjenog Kraljevstva i Komonvelta u Velikoj Britaniji poručili su da nemaju informacije o tome da su britanski državljani u Rijadu zatražili bilo kakvu pomoć, a francuski ministar spoljnih poslova odbio je da komentariše ovaj slučaj.
  • Mile zlojeb

    29.12.2017 22:52
    Eto načina da se napuni Leopold.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja