Otkriveno zašto su "vrata pakla" ubijala svakoga ko bi im se približio

Nakon što bi svaka životinja koja bi joj se približila umrla iz neobjašnjivog razloga, pećina pronađena u blizini antičkog hrama koji se nalazi u današnjoj Turskoj prozvana je "vratima pakla".
U ruševinama antičkog grada Hierapolisa nalazi se pećina koja se nekad koristila za prinošenje žrtva bogu podzemlja Plutonu, piše "Unilad".
 
Bikovi i koze su umirali odmah kada bi ih doveli do pećine. Takođe su umirali i ljudi koji su im se previše približi, jedino su sveštenice ostajale žive.
 
"U pećini se jedva vidi, jer je puna guste magle do te mere da se jedva vidi tlo. Svaka životinja koja uđe u nju odmah umire. Unutra sam pustio vrapca koji je pao mrtav istog trena", napisao je starogrčki istoričar Strabo. 
 
Tada se verovalo da smrtonosni Plutonov dah ubija životinje.
 
Kada su videli ptice kako umiru čim uđu u pećinu i sami arheolozi koji su istraživali pećinu uverili su se u njena smrtonosna svojstva.
 
Inače, tu neobičnu pojavu pojasnio je vulkanolog Hardi Fanc s Univerziteta Duizburg-Esen u Nemačkoj. Naveo je kako je za to odgovorno isparavanje većih količina ugljen-dioksida, koje je pak uzrokovano seizmičkom aktivnošću iz podzemlja.
 
Nivo ugljen-dioksida, kako su pokazala merenja, najveća je na visini od 40 centimetara od tla. Naučnici navode kako je najveća koncentracija izmerena u zoru, a tada bi količina ugljen-dioksida mogla da ubije čoveka za šezdeset sekundi.
 
"Tokom žrtvovanja životinja sveštenice su stajale na velikom kamenju, pa je delovalo kao da imaju paranormalne moći. Na toj su visini mogle su da provedu 20 do 40 minuta i da se ne nađu u opasnosti. U pećinu niko nije mogao da uđe a da se ne uguši, ali sveštenice su mogle da se uvuku unutra do visine struka ako bi na neko vreme zadržale dah", smatra profesor Fanc.
  • halalamad

    12.03.2018 12:44
    Verujem da se to isto znalo i u antickoj grckoj

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.