FOTO: Kardinalna greška svih putnika aviona kojem se zapalio motor

Tragedija aviona kompanije "Sautvest erlajns", koja se dogodila u utorak, kada se avionu na letu iz Njujorka za Dalas zapalio motor, zbog čega je morao prinudno da sleti u Filadelfiji, predstavlja još jedan neprijatan podsetnik na to da li i koliko obraćamo pažnju na bezbednosne instrukcije, koje posada daje putnicima pre svakog leta.
Na fotografiji, koju je neko od putnika tog aviona snimio u kritičnom trenutku i ubrzo postavio na društvene mreže, može se videti da putnici baš i ne slušaju instrukcije posade. Većina putnika na slici nije pravilno stavila svoje maske, rizikujući time svoju bezbednost i zdravlje.
 
 
U čemu je ovde problem? 
 
Na velikim visinama vazduh je ređi i sadrži manje kiseonika. Zbog toga se u kabine aviona vazduh ubacuje pod pritiskom, kako bi ljudi u kabini mogli da dišu normalno.
 
Na pomenutom letu, motor aviona se zapalio na visini od oko 10.000 metara. Kvar motora je doveo do pucanja prozora i oštećenja trupa. To je izazvalo pad pritiska u kabini, nakon čega maske za kiseonik same ispadaju iz pregrada koje se nalaze iznad glava putnika. 
 
Najvažnije pravilo kod upotrebe ovih maski jeste da je neophodno maskom pokriti i usta i nos, i učvrstiti je elastičnom trakom oko glave. Nije toliko bitno da maska stoji potpuno čvrsto da bi dotok kiseonika bio pravilan. 
 
Međutim, iako se čini da je maska previše mala da pokrije i nos i usta, nošenje samo preko usta utiče na količnu kiseonika koja se udiše. Udisanje samo na usta može da blokira dotok dovoljne količine kiseonika u pluća, piše Travel and Leisure.
  • Jovan2

    21.04.2018 11:27
    Srpski komitet za bezbednost u saobracaju je izjavio da im treba napisati svima kazne za nepostovanja zobs-a :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.