VIDEO: Celo selo pretvaraju u hotel

Corippo, maleno živopisno selo koje se smestilo u švajcarskim Alpima, po mnogo čemu je posebno.
Za početak, radi se o autonomnoj zajednici koja ima i načelnika, a u gradskom veću ukupno sede tri zastupnika. Ništa čudno, ako znamo da je ukupan broj stanovnika u selu – 12, što je "znatno" manje u odnosu na dve godine pre, kad je Corippo naseljavalo 14 duša.
 
Kad je selo postalo "nezavisno", još u 19. veku, u njemu je živelo 300 stanovnika. Ipak, kao i mnoga slična alpska sela, vremenom je populacija počela rapidno da opada, s obzirom da su se mlađe generacije krenule odselile u urbana područja u potrazi za obrazovanjem i boljim životom. 
Danas tu žive samo najstariji, pa je tako od 12 stanovnika zaposlen samo gradonačelnik, dok su drugi penzioneri, prosečne starosti 75 godina. Uskoro, uvereni su – Corippo će nestati.
 
Kako bi sprečili takav scenario i kako ne bi dozvolili da ovo selo postane selo duhova, lokalna neprofitna organizacija "Fondazione Corippo 1975" donela je plan za spas – celo selo pretvoriće u turističko naselje.
 
Projekat pod nazivom "Albergo (hotel) Corippo" inspirisan je sličnim konceptom koji je već primenjen u nekim italijanskim selima, ali ovo je prvi put da se ovaj model primenjuje u Švajcarskoj.  
 
Tako će uskoro u mestu gde sada ima 60 praznih kuća, nekadašnji restoran na glavnom trgu postati recepcija, a trg će se pretvoriti u "predsoblje" iz kojeg će se ulicama (hodnicima) stizati do jedne od 60 kamenih kućica (hotelskih soba).
 
Nadalje, planirane su i dodatne usluge, poput prevoza, razgledanja, turističkih tura, obilazak okoline, ali i – škole kuvanja. Ukoliko sve krene prema planu, planirana je i rekonstrukcija nekadašnje pekare i starog mlina.
 
Radovi su već počeli, pa je krajem jula ove godine otvorena i prva smeštajna jedinica – Casa Arcotti. Ostali objekti polako se uređuju, a veliko otvaranje planirano je za 2020. godinu.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja

Airbnb zabranjuje kamere u stanovima za izdavanje

Digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata.

VIDEO: Grom udario u avion pun putnika

Pilot Itan Vest koji se u nedelju nalazio u blizini aerodroma u Vankuveru uspeo je da snimi kamerom svog telefona redak i opasan incident kada je grom udario u avion.

VIDEO: Izabran najgori aerodrom na svetu

Aerodrom Šarlroa, poznata destinacija niskotarifnih avio-kompanija zbog blizine Briselu, najgori je aerodrom na svetu po broju putnika, objavio je portal Business Financing.