Kada su dinosaurusi počeli da nestaju?

Nova istraživanja pokazuju da je izumiranje dinosaura počelo čak 50 miliona godina pre udara asteroida koji je doveo do njihovog konačnog nestanka.
Istraživanje naučnika Univerziteta u Redingu pokazalo je da je stopa reprodukcije kod dinosaura bila daleko ispod nivoa izumiranja već oko 50 miliona godina pre pada sudbonosnog asteroida u oblast Meksičkog zaliva. Doktor Sakamoto sa Univerziteta u Redingu proučavao je fosilne ostatke triju najvećih porodica dinosaura tražeći dokaze koji bi pokazali u kom periodu je brzina izumiranja počela da prevazilazi brzinu nastajanja novih vrsta.
 
On je došao do zaključka da su Saurodopi (biljojedi dugog vrata) nestajali najbržim tempom dok je stepen izumiranja dvonogih mesoždera, rođaka Tiranosaurus Reksa bio unekoliko sporiji. Pojedine grupe, kao na primer Triceratops bili su čak u fazi rasta, a pojedine su uspele da i uprkos postepenom opadanju opstanu u formi svojih daljih potomaka – ptica. Ipak,uopšteno gledano, proces postepenog izumiranja počeo je već pre više od 100 miliona godina, odnosno 50 miliona godina pre pada asteroida koji je doveo do njihovog potpunog nestanka.

 

Naučnici smatraju da su, kao rezultat ovog evolucionog opadanja, dinosauri bili nesposobni da se oporave od krize koja je nastala nakon velikog pada nebeskog tela na Zemlju koje je izazvalo velike klimatske i ekološke promene među kojima i globalno zahlađenje i nestanak vegetacije koja je bila neophodna za opstanak dinosaurusa. Više o ovome, čitajte na Nacionalnoj geografiji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.