Medicinska marihuana za bolesne ljubimce

Lekovita dejstva kanabisa mogu biti od velike koristi bolesnim psima, mačkama, pa čak i konjima, piše Gardijan.

U borbi za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe ljudi nisu sami – u poslednje vreme sve više je u ponudi proizvoda na bazi kanabisa namenjenih ljubimcima, od dodataka ishrani do šampona za kupanje.

Izuzetak nisu ni “jestivi suplementi” kompanije Treatibles, koji “imaju umirujuće dejstvo” na mačke, pse i ostale vrste kućnih ljubimaca. One sadrže kanabidiol (skraćeno CBD), supstancu koja se nalazi u kanabisu, ali koja nema psihoaktivna svojstva.

“Životinje se neće ‘naduvati’ od ovih proizvoda. Vaš ljubimac uživaće u svim blagodetima ove kanabinoidne biljke bez bilo kakvih psihoaktivnih dejstava”, navodi se na sajtu kompanije.

Dopune ishrani na bazi marihuane proizvode i kompanije Canna Companion i Canna-Pet. Ali, deluju li zaista na životinje? Prema navodima pojedinih vlasnika ljubimaca, odgovor je ‘da’.

Berni, švajcarski planinski pas, svake nedelje imao je napade koji bi dovodili do toga da se pas ‘grči, ispušta penu na usta i urinira po sebi nekoliko minuta, sve dok ne bi ponovo došao sebi nakon sat vremena, pa i više”, piše Gardijan. Lekovi koje su mu propisali veterinari ne samo da nisu delovali, već su psa činili dezorijentisanim i oštećivali njegovu jetru.

Njegovi vlasnici trvde da nijednom nije imao napad otkako je počeo da koristi suplemente kompanije Treatibles.

“Zvuči smešno, sve dok ne dospete u takvu situaciju i iskusite to sami”, rekao je Bernijev vlasnik Entoni Georgiadis.

Da li je ova vrsta tretmana legalna?

Baš kao i u slučaju marihuane u medicinske svrhe namenjene ljudima, postoje određena ograničenja i u pogledu tretmana za bolesne ljubimce. U SAD, na primer, možete proizvod naručiti putem interneta samo ukoliko ne sadrži supstancu THC, psihoaktivni sastojak kanabisa.

Međutim, problem je što neki od ovih proizvoda nisu u potpunosti lišeni THC-a, piše Gardijan. Ako želite da ih nabavite, ne samo da morate da živite u državi u kojoj je dozvoljena upotreba marihuane u medicinske svrhe, već morate imati i odgovarajući recept.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.