Tri risa puštena u šumu u Nemačkoj radi naseljavanja

Tri šumska risa puštena su u šumu na jugozapadu Nemačke, u okviru nemačko-francuskog projekta naseljavanja te životinje sa obe strane granice između te dve zemlje.
To šumsko područje je idealno za šumskog ili običnog risa, koji voli guste šume i rečne klisure. Prema planu je predviđeno da u narednih pet godine bude pušteno još oko 20 takvih divljih životinja.
 
Dve ženke i mužjak, Luna, Kaja i Laki su odmah potrčali prema šumi, naveli su veterani zaduženi za njihovo puštanje. To područje nema risa od 19. veka, jer je pokušaj naseljavanja te životinje 90-ih godina propao.
 
Obični ili šumski ris je vrsta mačke srednje veličine, prirodno rasprostranjena u Evropi i Sibiru. Naraste do 130 centimetara. Stanovnik je gustih šuma i rečnih klisura i zauzima teritoriju od pet do 100 kvadratnih kilometara na kojoj ne trpi druge pripadnike svoje vrste.
 
Najveći deo aktivnosti dešava se u sumrak i tokom noći. Ris je tipična grabljivica i dobar regulator brojnosti mnogih vrsta divljači.
  • Zivan

    31.07.2016 13:53
    Zanimljiv pokussaj da se regulisse vissak drugih vrsta maccaka...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.