Medvedica pronašla zaostalu bombu iz rata i igrala se sa njom

Medvedica Evka preplašila je ovog vikenda Zoološki vrt u Poznanju kada je iščeprkala staru bombu iz Drugog svetskog rata i poigravala se njom noseći je u njušci, ali je na molbu ljubazno predala pirotehničarima da je detoniraju.

"Naši medvedi su vanzemaljski inteligentni. Danas je svet spasila Evka koja je našla artiljerijsku granatu iz vremena Drugog svetskog rata. Ljubazno je predala pirotehničarima. Izvinjavamo se za gužvu, taj događaj nismo planirali", objavio je sinoć Zoo vrt u tom gradu na zapadu Poljske, uz fotografiju mečke tragača za bombama.

Čuvari medveda, čim su shvatili da Evka nosi u njušci bombu, medvede su zatvorili u 100 metara udaljen objekat gde su njihovi kavezi, pozvali policiju, a policija pirotehničare koji su granatu prevezli na pilogon i bezbedno detonirali.

Na svu sreću, nije bilo potrebe da se evakuišu posetioci Zoološkog vrta, pošto je Evka staru zaostalu bombu našla u delu ispusta koji nije dostupan posetiocima, već samo zaposlenima.

Evka je za svoj spasilački tragački poduhvat dobila i nagradu - veliku teglu meda.

"Slučaj je pratio i krizni štab regiona. Na sreću, medved je bio toliko pametan da bombu nije detonirao. Ovo je valjda prvi takav slučaj u Poljskoj", kazao je za poljske medije portparol regionalnih vlasti Tomaš Stube.

Deo Zoološkog vrata gde su medvedi je nekada bio šuma a po celoj Poljskoj i danas se u šumama, a tokom građevinskih radova na ulicama pa čak i pri renoviranju zgrada, povremeno nailazi na zaostale bombe iz Drugog svetskog rata.

Poznanjski je jedini zoovrt u Poljskoj koji ima savremeni azil za medvede koji su spaseni iz cirkusa ili nehumanih uslova u privatnim zverinjacima. U njemu su uz Evku još četiri medveda.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.