Potraga za ukradenim pingvinom

Zaposleni u rezervatu za divlje životinje u Južnoafričkoj Republici očajnički tragaju za pingvinom koga su aktivisti ukrali iz parka i pustili u divljinu.

Magareći pingvin (afrički pingvin) Badi pripada vrsti ugroženih životinja, rođen je u rezervatu i ne može da preživi u divljini, prenosi BBC. Njega su ukrala dva studenta, aktivista za zaštitu životinja, u znak protesta protiv držanja divljih životinja u zatočeništvu.

Stručnjaci upozoravaju da Badi može da preživi u divljini najduže dve nedelje pre nego što ugine od gladi. Zaposleni u rezervatu strahuju za njegov život, jer je pingvin potpuno nespreman za opstanak u divljini.

"Srećom bio je veoma zdrav pingvin i poprilično debeo, tako da ima rezervi za nekoliko nedelja", rekao je Dilan Bejli, direktor "Bejvorlda" u Port Elizabetu.

Badijev nestanak otkriven je dan pošto je pingvin ukraden, kada čuvari u parku nisu uspeli da ga pronađu za njegovu mesečnu kontrolu. Na snimcima kamera za video nadzor otkriveno je da je dvoje studenta, čiji identitet nije otkriven, ušlo u bazen, ukralo pingvina i strpalo ga u prtljžanik, a potom ga odvezlo do mora gde su ga pustili.

"Studenti nisu želeli da povrede životinju, ali zbog svog neodgovornog ponašanja mogu da se suoče sa posledicama", kazao je Bejli. Pingvin Badi je bio deo para za uzgoj i brinuo je o svoja dva mladunca kada je ukraden.

Jedan od mladunaca je uginuo od kada je Badi nestao, ali zvaničnici ne znaju da li su ta dva događaja povezana. Takođe, ženka Frensis sada ne može da napusti gnezdo, jer Badi ne može da je odmeni. Magareći pingvini nalaze se na listi kritično ugroženih vrsta, s manje od 20.000 parova za uzgoj u divljini. Oni su takođe monogamne životinje, pa je uparivanje Frensis s drugim mužijakom gotovo nemoguće.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.