Uginuo Tofi, nestala još jedna životinjska vrsta

U zoološkom vrtu u Atlanti uginuo je jedini preostali primerak vrste žaba "Ecnomiohyla rabborum", čime je svet ostao siromašniji za još jednu životinjsku vrstu.

Poslednjih nekoliko decenija izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoline i uništavanja njihovih prirodnih staništa, preti i mnogim drugim vrstama.

Žabac Tofi je živeo u Panami, odakle je pre nekoliko godina preseljen u botanički vrt koji se nalazi u sklopu Zoološkog vrta "Atlanta", zajedno sa još nekoliko pripadnika svoje vrste koja je otkrivena tek 2005. godine. O preseljenju je odlučeno kada su biolozi, koji su otkrili tu vrstu žaba, vrlo brzo ustanovili i da se, zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njeno stanište, ona već tada nalazila na ivici izumiranja.

Stručnjaci su se nadali da će, proučavajući Tofija i njegove rođake, pronaći način da spreče izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu.

Nažalost, nakon što je 2009. uginula poslednja ženka, a tri godine kasnije i pretposlednji mužjak, svima je postalo jasno da će smrću Tofija (koji je četiri godine živeo sam) svet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

Teme

žaba
  • ime

    01.10.2016 14:10
    svet ce biti mnogo lepse mesto kad ljudi izumru

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.