Deset najređih životinjskih vrsta

Otkrijte najređe, pa samim tim i najposebnije životinje širom sveta, kao i mesta na kojim možete da ih vidite.
Nažalost, skoro trećina životinjskih vrsta na svetu je ugroženo i to uglavnom usled ljudskog uticaja. Iako zoološki vrtovi generalno spadaju u kategoriju loših delovanja ljudi, neki od njih su makar spasili određene životinjske vrste od izumiranja, piše "Daily Mail". 
 
Ovo su 10 najređih životinjskih vrsta na svetu: 
 
1. Snežni leopard 
 
Procenjuje se da je tek 4.000 snežnih leoparda ostalo u divljini. Poreklom iz planinskih masiva centralne Azije, ove prelepe mačke su poznate da love stoku pa su zato na glavnoj meti farmera što je jedan od uzroka opadanja njihove populacije. Takođe se love i zbog krzna, kao i korišćenja njihovih delova tela u kineskoj medicini. 
 
Gde se mogu videti: Prirodni svet safarija organizuje nedeljno iskustvo na Himalajima gde snežni leopardi mogu da se vide u svom prirodnom staništu, a takođe mogu da se posete u poznatom kalifornijskom zoološkom vrtu San Dijego. 
 
2. Beli aligator 
 
Samo 15 od pet miliona aligatora se rodi sa ovim genetskim nedostatkom koji je rezultat manjka pigmentacije u koži. Nažalost, beli aligatori i krokodili su veoma poželjni kad je u pitanju izrada skupocenih torbi. Prošle godine, Hermes je prodao torbu od kože belog aligatora s ugrađenim dijamantom za 185.000 dolara na aukciji u Los Anđelesu. 
 
Gde se mogu videti: Gatorland u centralnoj Floridi je dom četvoro belih aligatora. U divljini ne želite da ih vidite. 
 
3. Beli lav 
 
Nasuprot popularnom verovatnju, beli lavovi nisu albino ili odvojena podvrsta. Najverovatnije potiču iz regiona Timbavati u Južnoafričkoj Republici, ali većina njih je u zatočeništvu. 
 
Gde se mogu videti: Singita safari u Nacionalnom parku Kruger, gde je prvi put i uočen beli lav 2014. godine ili u rezervatu za životinje Jukanu u zalivu Pletenberg, blizu Kejptauna. 
 
4. Plavi jastog 
 
Ova genetska mutacija se može pronaći na jednom u milion jastoga, a rezultat je visok nivo proteina koji njihovu boju pretvara u plavu. U maju ove godine, dva ribara iz Kanade su napravila presedan naišavši ne jednog već dva plava jastoga na obali Nove Škotske. 
 
Gde se mogu videti: U zoološkom vrtu u Pitsburgu (Pensilvanija) 
 
5. Crvena panda 
 
U početku su se klasifikovale kao vrsta rakuna dok DNK nije potvrdio suprotno. Crvene pande su poreklom iz jugozapadne Kine i sa Himalaja, a ima ih manje od 10.000 za šta su u velikoj meri krivi gubitak staništa i krivolov. 
 
Gde se mogu videti: U zoološkom vrtu u Bristolu, gde se nalaze dve crvene pande Šota i Lejdi Hilari 
 
6. Četvorooka kornjača 
 
Poreklom iz delova Kine i Vijetnama, ova vrsta kornjača je nadomak istrebljenja usled potražnje njihovih oklopa. 
 
Gde se mogu videti: U akvarijumu u Tenesiju 
 
7. Severni dlakavonosi vombat 
 
Postoje samo 115 ovih retkih neodoljivih životinja, što ih čini jednim od najređih kopnenih sisara na svetu i svi žive u jednom australijskom parku. Imaju slab vid i zbog toga se često oslanjaju na svoj nos kako bi se vrzmali okolo i lovili. 
 
Gde se mogu videti: U Nacionalnom parku Epping Forest u Kvinslendu 
 
8. Tasmanijski đavo 
 
Ova stvorenja veličine psa su poreklom sa Tasmanije, ostrva u blizini obale Australije. Poslednjih deset godina došlo je do razornog opadanja njihove populacije zbog zaraznog oblika raka koji ubija više od 90 procenata odraslih u zagađenim regijama. Zato se gaje u zatočeništvu. 
 
Gde se mogu videti: U zoološkom vrtu Healesville u Viktoriji 
 
9. Rovčica koja skače 
 
Težina ove životinje iznosi manje od pola kilograma, ali ona spada u najbrže male sisare na svetu. Mogu da prežive u visokom spektru staništa, od šume do planina i pustinja. 
 
Gde se mogu videti: U zoološkom vrtu u Frankfurtu 
 
10. Blizanci vervet majmuna 
 
Ova vrsta majmuna je široko rasprostranjena u južnoj i istočnoj Africi, ali su blizanci ekstremno retki. Poznato je da je jedan par rođen 1946. godine, ali su uginuli, dok su prošle godine rođeni blizanci vervet majmuna u rezervatu u Južnoafričkoj Republici. 
 
Gde se mogu videti: Monkeyland u Južnoafričkoj Republici, rezervat za spašene majmune na površini od 12 hektara gde mogu slobodno da lutaju oko vas. 
  • animal planet

    03.12.2016 11:24
    Hvala za divan tekst.
  • лаф

    02.12.2016 20:07
    у срцу
    Бели лавови се уредно размножавају у ЗОО Београд.
  • baba

    02.12.2016 13:48
    crvana panda
    da li znate da se crvena pandazove firefox ?
    poznato?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.