Dozvolio psu da ga liže, pa završio u komi

Jedan čovek proveo je šest nedelja u komi sa plikovima veličine teniske loptice na koži, nakon što je dozvolio svom psu da mu liže rane.
Lekari su se pet meseci borili za život Dejvija Monija (51), nakon što je bakterija iz psećih usta ušla u otvorenu ranu. Infekcija je uništila njegove bubrege i primorala ga na dijalizu, ali je čovek uspeo da preživi. 
 
Uprkos tome što je bio na ivici smrti, Moni i dalje neguje i pazi svojih sedam pasa. 
 
"Jedva se krećem, izgubio sam posao i gotovo umro. Moj život je okrenut naglavačke i potpuno mi je neverovatno da se sve to desilo zbog bakterije iz psećih usta. Bol koji sam podneo ne može da se opiše. Sada smo mnogo svesniji psećeg prisustva u našoj kući, ali nikad ih se ne bih otarasio", kaže on.
 
Lekari su zaključili da najbolje šanse za preživljavanje ima ukoliko ga uvedu u indukovanu komu. 
 
Posle šest nedelja, lekari su stabilizovali infekciju, ali je pre toga Moni izgubio prst na nozi i oba bubrega. Otpušten je iz bolnice tek u septembru i upisan je na listu čekanja za transplantaciju bubrega.
 
Zašto psi ližu rane?
 
Psi instinktivno ližu rane, kao i većina drugih životinja, kako bi podstakle isceljenje. Naime, njihova pljuvačka sadrži enzime i proteine koji ubijaju određene bakterije i podstiču zgrušavanje krvi. Međutim, nije preporučljivo da svom psu dozvolite da vam liže rane.
 
Moni je primetio prve simptome u aprilu, kada je na spavanje otišao sa jakim bolom u nogama. Njegova partnerka Džuli Krozbi odvela ga je u bolnicu, gde je konstatovana infekcija kapnocitofagom, retkom bakterijom koja se nalazi u ustima i pljuvački psa. 
  • Novi sad Lepi nas

    15.12.2016 09:17
    Kreten
    Zivotinje zive Napolju I tamo im je mjesto sem ako čovek ne odluči daj malo gladan pa zakolje i dobro skuvaj isprži . Pa sad vi liže te šta oćete Kerovi ližu šupak jedni drugima i onda vi dozvoliti da poliže i vas. Kreten

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.