Poruka biologa: Čuvajte sove

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, pozvao je Jagodince i stanovnike drugih mesta Srbije, da čuvaju sove jer su korisne, a sve ih je manje.
"Sve vrste sova su zakonom zaštićene, pa je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje, držanje u zatočeništvu i ubijanje. Prema odštetnom cenovniku kazna za svaki ubijeni primerak je 200.000 dinara", navodi Stanković. On ističe da na području Jagodine ove zime, kao i prošlih godina, na više lokacija zimuju male sove ušare. Dolaze u ustaljena zimovališta krajem oktobra i ostaju sve do marta.
 
To su "uglavnom grupe od 10 do 20 jedinki". Ima lokacija gde se okuplja i više desetina ovih sova. Obično biraju stabla koja su zaklonjena od udara jakih vetrova i snega, najčešće četinare.
 
"Sove zimuju i u drugim mestima u Srbiji, naročito u Vojvodini gde ima najviše agrarnih površina koje im služe kao prehrambena baza u njihovim noćnim pohodima na mišolike glodare kojima se, skoro isključivo hrane", ističe Stanković.
 
Dnevno pojedu dva do tri miša pa su od velike koristi za poljoprivredu, navodi on i poziva poljoprivrednike koji tretiraju svoju zemlju otrovom protiv glodara "da otrov isključivo stavljaju u mišije rupe, a ne na površinu zemlje, čime će izbeći trovanje sova, ali i drugih ptica".
 
Stanković podseća da male ušare dolaze iz severnih i planinskih krajeva gde zbog niskih temperatura i snežnog pokrivača teško dolaze do hrane, pa su primorane da se odsele južnije i spuste u niziju.

Teme

sove

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.