Petarde mogu dovesti do srčanog udara kod životinja

Veterinar Zoološkog vrta u Jagodini Vladimir Jovanović zamolio je danas građane da za vreme novogodišnjih parznika ne bacaju petarde u blizini ZOO vrta, jer detonacije, kako je rekao, mogu prouzrokovati srčani udar kod životinja, pa i smrt.
"Molimo sve koji će tokom praznika posetiti Jagodinu i Turistički kompleks Đurđevo brdo, decu, šetače, da se uzdrže od bacanja petardi, naročito u blizini ZOO vrta. Detonacije petardi i drugih pirotehničkih sredstava mogu preplašiti i ozbiljno povrediti životinje, ali i dovesti do srčanog udara i uginuća", objasnio je Jovanović.
 
On je dodao da su detonacije opasne i za domaće i divlje životinje, posebno divlje, jer kod njih svaki zvuk na koji nisu navikle u svom okruženju izaziva uznemirenje zbog koga može doći do samopovređivanja i srčanog udara.
 
Jovanović je pozvao građane da misle i na svoje i tuđe kućne ljubimce, kojima svaki prasak, bez obzira da li su na ulici, dvorištu ili kući, može izazvati ozbiljne posledice.
  • minimalweber

    23.12.2016 20:29
    ...
    isto
    Pas ne može protiv svoje prirode. čovek može, obuzdajte malo taj strah od pasa, bice vam lakše a petarde su ionako za retarde, ako ih baš toliko volite zatvorite se u neki podrum i bacajte ih sebi pod noge dok vam se plafon ne sruči na glavu. Imate tu slobodu zar ne?
  • isto

    23.12.2016 17:43
    kao i napadi, naskoci, zalajavanja istih tih životinja na ulici
    već imamo manja prava od životinja
    laje celu noć ne može mu niko ništa
    se*e po ulici ne može mu niko ništa
    ujede, povredi ne može mu niko ništa6ali nemojte bacati petarde
    odnosi se i na vlasničke i raspuštene životinja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.