Prijedorčanin ima kolekciju od 98 tarantula

Fasciniran tarantulama još od dečačkih dana, Prijedorčanin Duško Vujinović u svojoj kolekciji zasad ima 98 jedinki, različitih vrsta.

Za mnoge ovaj njegov neobičan, pa i čudan hobi "kriv" je časopis "Zov", preko čijih je tekstova dobio osnovne podatke o ovoj vrsti pauka, čija su staništa prašume Latinske Amerike, Azije i Afrike.

"Kao dečak sam bio fasciniran njima i iz znatiželje sam, kada se ukazala prilika, odlučio da ih imam. S obzirom da me prijatelji i rodbina dobro poznaju, oni ne komentarišu moj hobi, jer znaju da je to deo mene. Naravno, pre njihove nabavke pročitao sam mnoštvo stručne literature, kako bih bio dobro upoznat sa čime ću se susresti. Ovo nije jeftin hobi, naročito se u početku moralo jako mnogo uložiti da bi se stvorilo što sada imam", kazao je Vujinović.

Ovladavanjem uzgoja specifičnih crva i buba, poreklom iz Argentine kojim se tarantule hrane, smanjio je troškove njihove ishrane.

U njegovoj sadašnjoj kolekciji ima 20 vrsta tarantula, koje se razlikuju po podneblju iz kojih potiču.

"Tarantule koje vode poreklo iz brazilskih, urugvajskih i paragvajskih prašuma, nazvane su američkom vrstom i imaju slabiji otrov, ali zato imaju iritirajuće dlake, dok tarantule afričke i azijske vrste imaju jači otrov, a nemaju iritirajuće dlake", kazao je Vujinović.

Iako se smatraju za opasne paukove, on uverava da pretraživanjem na internetu nije pronašao nijednu informaciju da je zdrava osoba umrla od njihovog ujeda.

"Osoba koju ujede tarantula može imati određene zdravstvene tegobe, ali od njihovog ujeda se ne umire. One koje ipak preminu, verovatno su imale neku bolest ili su alergične na njih, kao što se dešava ponekad nakon uboda ose ili stršljena", objasnio je on.

Mada ih se ne boji, ipak upozorava da tarantulu, uprkos njenom lepom izgledu, nije poželjno dirati, već samo posmatrati u prostoru u kojem ona obitava.

Vujinović ih je smestio u izdvojenu sobu svoje porodične kuće i nalaze se u staklenim kutijama koje su poređane u namenski izrađenoj vitrini. Odavno je ovladao i procesom njihovog razmnožavanja, tako da ih ne kupuje u inostranstvu i trenutno ima njihov podmladak. Među njegovim odraslim tarantulama većina su ženke, koje su znatno dugovečnije od mužjaka.

"U zavisnosti od vrste, životni vek ženke može dostići i 20 godina, tako da onaj ko ih kupi mora znati da će s njima biti dugi niz godina. Za razliku od nje, vek mužjaka iznosi najduže godinu dana i on služi samo za reprodukciju vrste", kazao je Vujinović.

Vujinović se nada da će u budućnosti njegova kolekcija biti bogatija za još neke od egzotičnih vrsta životinjskog sveta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.