VIDEO: Nasukalo se još oko 240 kitova

Na novozelandskoj obali danas se nasukalo još oko 240 kitova, samo nekoliko sati pošto su dobrovoljci uspeli da vrate deo kitova koji su se ranije nasukali.
Ukupno se više od 650 kitova nasukalo za dva dana na pet kilometara dugu plažu na vrhu Južnog ostrva. Oko 335 kitova je uginulo, 220 je i dalje nasukano, a oko 100 je vraćeno u more.
 
Endru Lamejson iz Odeljenja za očuvanje Golden beja izjavio je da su sigurni da je u pitanju nova grupa kitova, jer su obeležili sve koji su se prethodno nasukali, a nijedan od novih kitova nije obeležen. Lamejson je rekao da je oko 20 kitova koji su se danas nasukali ubijeno jer su bili u lošem stanju i da će sutra verovatno morati da bude ubijeno još životinja.
 
U petak rano ujutru je nađeno 416 kitova, a stotine volontera iz cele zemlje došlo je da pomogne da se vrate u vodu. Uspeli su da spasu oko 100 kitova, a zatim su formirali lanac kako bi ih sprečili da se vrate na obalu.
 
Na Novom Zelandu svake godine na plažama završi oko 300 delfina i kitova. Mnoga nasukavanja dešavaju se upravo na Fervel spitu, koji neki nazivaju i zamkom za kitove, a stručnjaci smatraju da je razlog plitka voda i duga i blago strma obala koja zbunjuje morske sisare i ograničava njihovu sposobnost navigacije.
 
Najnovija nesreća je jedno od najvećih grupnih nasukavanja zabeleženo na Novom Zelandu.
 
 
  • Istina

    11.02.2017 17:39
    @Ljubitelj zivotinja
    Kakva prepreka covece, kitovi umiru od gladi i radijacije iz Fukushime.
    http://youtu.be/rkfNjWk_H1M
  • Ljubitelj zivotinja

    11.02.2017 10:44
    POMOZITE IM
    Novozelandjani,osmislite neku prepreku ispred dela gde je voda plitka i pomozite da se i u buduce nikada vise ne desi ovakva tragedija.
    Svi koji vode brigu o zivotinjama na celom svetu,a posebno poznavaoci kitova pilota, neka daju ideje kako da se ovaj problem resi.
    Tragedija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.