VIDEO: Novozelanđani uklanjaju uginule kitove

Novozelandske vlasti su saopštile danas da će preneti stotine uginulih kitova sa obale na područje koje nije otvoreno za javnost.
Oko 300 kitova biće premešteno bagerom i pokopano u peščanim dinama na severnom delu Južnog ostrva Novog Zelanda.
 
Dobrovoljci na Novom Zelandu borili su se sa vremenom u pokušaju da spasu što više jedinki od 400 pilot-kitova koliko ih se u četvrtak nasukalo na Južnom ostrvu. U subotu je pronađeno još 200 nasukanih kitova, od kojih je većina vraćena u okean.
 
Još nije jasno zbog čega su se pilot-kitovi nasukali na obalu, u jednom od najgorih slučajeva te vrste na Novom Zelandu. Naučnici navode da se to ponekad dešava kada je životinja stara ili bolesna, povređena ili kada napravi grešku u navigaciji, posebno duž plaža sa blagim padom. Dešava se i da kit koji se nasukao, pozove druge kitove iz svog jata u pomoć, a oni zatim ostanu zarobljeni osekom.
 
Novi Zeland ima jednu od najviših stopa nasukavanja na svetu, pa svake godine na plažama te zemlje završi oko 300 delfina i kitova.
 
  • Mister

    13.02.2017 17:26
    ekoloski
    tamo ne moze preko dana da se izadje na ulicu zbog rupe u ozonskom omotacu koja se nalazi tacno iznad te drzave. Mozda kitovima smrdi more ko meni novosadske ulice pa izabiru smrt od nasukavanja radije nego da plivaju u smrdljivom moru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.