Slovačka opština ukinula besmisleni porez na pse

Opština Mutne na severu Slovačke prva je opština u toj zemlji koja je ukinula jedan lokalni porez - uz obrazloženje da je besmislen.

Ukinut je porez na pse jer uzima pare od građana, koji ništa ne dobijaju zauzvrat.

"U Slovačkoj je masa besmislenih poreza za koje građani i država ne dobijaju zauzvrat odgovarajuće usluge. Mi, kao i većina opština i gradova u Slovačkoj ništa posebno ne činimo za vlasnike pasa koji nam plaćaju porez. Mi ne čistimo za njima, jer to nije potrebno, s obzirom da je većina građana savesna i počisti za svojim psom", kazao je predsednik opštine Mutne Marjan Murin.

Lokalni porez na vlasništvo psa, viši u gradovima i stambenim zgradama, manji u porodičnim kućama i u selima, uvele su još komunističke vlasti u Čehoslovačkoj u drugoj polovini prošlog veka kao način da smanje broj vlasničkih pasa u gradovima a posredno da nateraju Čehe i Slovake da svoje pse vaspitaju i obučavaju, pošto su od poreza tada bili oslobođeni psi sa položenim radnim i lovačkim ispitima.

Danas kada tog oslobađanja poreza za pse sa ispitom nema, gradovi i opštine u Slovačkoj i Češkoj pravdaju porez potrebom da čiste grad, a od njega se finansira široka mreža azila za pse i mačke, pa tako, recimo, u Češkoj psi lutalice ne postoje.

Murin je kao drugi razlog ukidanja lokalnog poreza za pse naveo i to da psi štede novac opštini, slovačkoj policiji i državi. "Dalji razlog je to što upravo pas u mnogim slučajevima obavlja rad policije zato što mu je u genima da bude čuvar svoje teritorije i štiti imovinu građana", kazao je predsednik opštine Mutne.

Odbornicima se nije svidela ni diskriminacija vlasnika pasa zato što lokalni porez na mačke, papagaje, konje, zmije ili druge ljubimce u domaćinstvima Slovaka, ne postoji.

  • porezi i takse

    05.03.2017 08:59
    verovatno je reč o lokalnoj taksi, ne o porezu, za njih se dobija protivusluga, za poreze ne
    dobar potez

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.