Slučajno otkrivena prva fluorescentna žaba

Istraživači Muzeja za prirodne nauke Bernadino Rivadavia u Buenos Ajresu, u basenu Amazona su otkrili prvu fluorescentnu žabu.
Žaba je otkrivena sasvim slučajno prilikom istraživanja druge vrste vodozemca.
 
Naučnici su istakli kako je reč o žabi koja na uobičajenom svetlu ima zelenu i smeđu boju sa crvenim tačkama, dok pod ultraljubičastim svetlom žaba svetli flourescentno zeleno.
 
Osim toga, okolina i jačina svetla uslovaljava u kojoj će meri žaba svetleti, a moguće je da to bude i do 29 odsto.
 
Retkost je da životinje koje imaju karakteristiku flourescentnosti žive na kopnu.
 
Naučnici su istakli da ranije nisu razmišljali o tome kako bi ovu karakteristiku mogli imati i kičmenjaci zbog čega otkriće donosi dodatno uzbuđenje. Dodaju kako ovo otkriće nudi mogućnost novih istraživanja i drugih kičmenjaka.
 
Istraživanje je objavljeno u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Teme

žaba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.