Pet najčešćih grešaka koje prave vlasnici mačaka

Kao vlasnici mačaka, svi želimo da one budu zdrave i srećne. Ipak, nekada zanemarujemo neke važne aspekte u njihovim životima.
Ovo su najčešćih pet grešaka koje pravimo...
 
1. Problemi sa kutijom sa peskom
 
"Moja mačka ne koristi kutiju sa peskom" je jedna od najčešćih žalbi vlasnika. Zbog ovog problema često se dešava da mačke budu napuštene. Međutim, mačke vrlo često prestanu da koriste kutiju baš zbog grešaka svojih vlasnika: ako se kutija sa peskom ne čisti dovoljno često, nije dovoljno velika, nalazi se na neodgovarajućem mestu, ukoliko mačka mora da deli kutiju sa drugom mačkom ili joj se jednostavno ne sviđa.
 
2. Ljutite se na mačku zato što grebe nameštaj
 
Vaša maca grebe nameštaj i ostale stvari verovatno zato što joj niste obezbedili grebalicu ili nešto što zapravo sme da grebe. Mačka to ne radi zato što je ljuta ili joj se ne sviđa vaš nameštaj, već zato što je to u njenoj prirodi. Obezbedite joj površinu za grebanje i nemojte se ljutiti.
 
3. Puštate macu napolje bez nadzora
 
Ukoliko vaša mačka voli da prošeta bez vašeg nadzora, postoji rizik da doživi traumu ili da se zarazi nekom bolešću. Ako maca živi u stanu ili kući, neka uvek bude pod prismotrom kada je u šetnji.
 
4. Neprimerno postupanje
 
Mnoge mačke vole da se valjaju na leđima pokazujući stomak. Ali zapravo retko koja mačaka uživa u tome da se mazi po stomaku. Takođe, nikada ne treba da podstaknete macu da vas ogrebe ili ujede po rukama, čak ni u igri. Umesto toga, nabavite joj igračku na kojoj to sme da radi.
 
5. Konsultovanje interneta umesto veterinara
 
Na pouzdanim izvorima na internetu možete pronaći brojne informacije o simptomima i bolestima ljubimaca. Međutim, ako je vaša maca u nevolji ili povređena, ne gubite dragoceno vreme na internetu – odvedite je kod veterinara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.