Sud na Menhetnu odlučuje da li je šimpanza ličnost

Američki advokat Stiven Vajz pokušaće danas da ubedi Državni apelacioni sud na Menhetnu da bi šimpanze trebalo da budu tretirane kao ličnosti.
Vajz, koji predstavlja grupu za zaštitu prava životinja "Nonhuman Rights Project" traži da šimpanze Tomi i Kiko budu oslobođene iz kaveza i da žive u azilu na otvorenom, jer tvrdi da zaslužuju bolji kvalitet života. Vajz već nekoliko godina, za sada neuspešno, pokušava da natera sudove da šimpanzama priznaju "habeas corpus" i traži da, kao osobe, budu oslobođene iz zatvora.
 
Ukoliko se sud složi, Tomi i Kiko će na jedno od ostrva Floride, gde će, zajedno s drugim pripadnicima svoje vrste, živeti u azilu "Save the Chimps". Vlasnici azila "The primate sancturay" bračni par Presti koji se brine o Kiku, kaže da to neće moći, jer je tom primatu potrebna stalna nega.
 
Gluvi dvadesettrogodišnji šimpanza je dane provodio zabavljajući posetioce vašara i povremeno "glumeći" na televiziji, pre no što su ga Presti spasli. Zvezda filma "Tarzan na Menhetnu", Kiko je tokom tog perioda izgubio sluh kada ga je, kako se pretpostavlja, prebio trener.
 
Tomi je bio zatvoren na parkingu za kamp-kućice blizu Olbanija. Njegov staratelj Patrik Laveri rekao je da ga je spasao od eutanazije, a zatim ga 2015. poklonio jednoj ustanovu. On nije hteo da iznosi detalje, jer, kako je rekao, ne želi da "privlači pažnju na majmunov pravni problem".
 
"Nonhuman Rights Project" je pravnu borbu za prava šimpanzi počeo 2013, kada je podneo tužbu u Kikovo, a zatim i u Tomijevo ime. Godinu dana kasnije "pridružili su se" i Herkul i Leo, šimpanze koje se koriste za istraživanja na Univerzitetu Stouni Bruk na Long Ajlendu.
 
Apelacioni sud u Olbaniju je 2014. presudio da Tomi pravno nije ličnost zbog toga što šimpanze nemaju obaveze i odgovornosti. Vajz je uzvratio citirajući istraživačicu Džejn Gudal koja je rekla da šimpaze u svojim porodicama ispunjavaju dužnosti i obaveze i da imaju kompleksne kognitivne sposobnosti koje im omogućavaju da odlučuju. Ipak, s pravne tačke gledišta, to što je ličnost, ne znači da se od životinje očekuje da izvršava svakodnevne zadatke koje obavljaju ljudi. To je tehnički termin koji obezbedjuje da pravni entitet, u ovom slučaju šimpanza, ima osnovna prava.
  • Orwell Vegan

    17.03.2017 08:04
    Pobeda je sigurna
    Ovo je istorijski trenutak bez presedana. Steve Wise svake godine radi isto i sigurno je da ce dobiti na sudu kad tad. To ce iz korena promeniti nas odnos sa zivotinjama. Na primer, ubijanje i jedenje zivotinja ce se tretirati kao tesko krivicno delo u buducnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.