Objašnjeno zašto mačke ne mogu da odole nacrtanim kvadratima i kutijama

Korisnici Tvitera koji su ljubitelji mačaka poslednjih dana isprobali su i potvrdili tezu da ukoliko mački napravite neku vrstu kvadrata, ona prosto mora da sedne unutar njega.
Objašnjeno zašto mačke ne mogu da odole nacrtanim kvadratima i kutijama
Foto: 021

Većina ljudi pomislila je da je to slatko, ali bi se i zapitala zbog čega to rade. Američka doktorka nauka Templ Grandin kaže da je reč o činjenici da mačke vole da se uguraju u male prostore gde se osećaju mnogo sigurnije. Umesto da budu izložene potencijalnoj opasnosti, mačke više vole da se zavuku i druže u manjim područjima.

Kao mladunčad mačke se skupljaju uz svoju majku osećajući toplotu i umirujući kontakt. Grandin navodi da bliski kontakt oslobađa endorfin uzrokujući užitak i smanjenje stresa. Takođe ističe da treba imati na umu da mačke stvaraju gnezda u malim, diskretnim područjima.

"Mali prostori nalaze se na repertoaru ponašanja mačaka i generalno su dobri", rekla je Grandin.

Objašnjava kako je virtuelna kutija, odnosno nacrtani kvadrat jedna od varijacija na tu temu.

"Nacrtani kvadrat na tlu mačkama može predstavljati kutiju. Iako nije dobar kao stvarna kutija taj kvadrat predstavlja nešto što bi moglo biti i pruža mačkama određeni osećaj sigurnosti i psihosomatske udobnosti", rekla je Grandin.

Naučnici iz Holandije sproveli su studiju i došli do zaključka da su se mačke s kutijama brže prilagodile okruženju nego mačke koje nisu imale kutije. Naglašavaju da su mačke s kutijama bile manje pod stresom jer su se imale gde da se sakriju.

Poručuju svim ljudima koji imaju mačke da im osiguraju kutije ili bar nacrtaju kvadrat na podu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.