Kazna od 40.000 dinara za ubistvo riđeg šumskog mrava

Mrki medved, orao krstaš, vuk, ždral, ali i riđi šumski mrav, samo su neke od zaštićenih životinjskih vrsta za čije ubijanje slede novčane i zatvorske kazne.
Ko ubije ili ugrozi neku od zaštićenih životinjskih vrsta, u opasnosti je da plati kaznu od najmanje 1.200, a najviše milion dinara.
 
Broj prijavljenih za ubistvo ili zlostavljanje životinja raste, ali ne i broj osuđenih. Pre šest godina prijavljeno je 196 ljudi, a osuđene su 54 osobe. U 2015. prijavljeno je 205, a osuđena 23 lica.
 
Najviša novčana kazna od milion dinara predviđena je za ubistvo mrkog medveda. Ko ubije riđeg šumskog mrava čeka ga kazna od 40.000 dinara. Što je vrsta pod višim stepenom zaštite, kazne za ubijanje, zlostavljanje, ali i uznemiravanje ili sakupljanje su veće.
 
"Za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja, naročito ako je u pitanju zaštićena vrsta, previđene su novčane kazne ili kazna zatvora do tri godine", navode iz Ministarstva poljoprivrede.
 
Skoro svake godine bude ubijena neka od zaštićenih životinja.
 
"U januaru 2016. ubijen je iz vatrenog oružja beloglavi sup, te je podneta krivična prijava. U februaru 2017. prijavljeno je ubijanje 12 mišara kod Osipaonice", kažu iz Ministarstva.
 
OVDE možete videti koje su sve zaštićene vrste u Srbiji.
  • @sinisa

    25.04.2017 19:35
    Kao i za svako ubistvo, po glavi, ali ide popust na kolicinu
  • sinisa

    25.04.2017 14:44
    Jel to po mravu il u đuture?
  • mrva

    25.04.2017 12:27
    riđi šumski mrav pred sudom
    @futoska

    ni ne pomišljaj! Suočićeš se sa sto hiljada svedoka na sudu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.