VIDEO: Bebe i mame kitovi se došaptavaju da izbegnu predatore

Mladunci grbavih kitova i njihove majke šapuću jedni drugima kako bi izbegli potencijalne predatore, obelodanili su danas naučnici do sada nepoznatu tehniku preživljavanja tih životinja.
VIDEO: Bebe i mame kitovi se došaptavaju da izbegnu predatore
Foto: 021.rs
"Oni (ženke grbavih kitova i njihovi mladunci) ne žele bilo kakve nepoželjne slušaoce", rekla je naučnica Simon Videsen koja je predvodila objavljeno istraživanje. Kako je navela, potencijalni predatori, kao što je kit ubica, mogu da slušaju njihovu komunikaciju i da na taj način pronađu mladunče.
 
Kitovi su poznati po glasnim zvucima koje ispuštaju kao poziv drugim pripadnicima svoje vrste, a mužjaci grbavih kitova takođe proizvode zvuke koji odjekuju kako bi privukli ženke tokom sezone parenja.
 
Ovo je međutim prvi put da su naučnici primetili jedinstvenu, intimnu komunikaciju između ženki grbavih kitova i njihovih mladih.
 
Istraživači iz Danske i Australije pratili su tokom 24 časa osam mladunaca grbavih kitova i dve majke u jednom zalivu na zapadu Australije i na osnovu uređaja prikačenih na životinje, beležili su njihov slab zvuk škripanja. Kako su kazali, "ti signali" su bili tiši od uobičajenih zvukova odraslih grbavih kitova, a otkriveni su tokom plivanja u paru, što ukazuje da diskretan ton pomaže da ostanu zajedno u mračnim vodama dok kitovi ubice vrebaju mladunce.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.