Mužjak belog nosoroga dobio profil na Tinderu kako bi njegova vrsta preživela

Poslednji primerak mužjaka severnog belog nosoroga dobio je nalog na društvenoj mreži Tinder, što je deo napora da se sakupe sredstva kako bi se sačuvala ta vrsta.
Mužjak belog nosoroga dobio profil na Tinderu kako bi njegova vrsta preživela
Foto: 021
Nosorog Sudan koji ima 43 godine opisan je kao "jedan i jedinstveni", voli da jede travu i rashlađuje se u blatu.
 
Prethodni pokušaji parenja ovog nosoroga iz Kenije sa jedine dve žive ženke njegove vrste su propala. Stručnjaci kažu da je neophodno da sakupe 10 miliona dolara kako bi razvili metodu veštačke oplodnje za nosoroge.
 
"To nikada ranije nije rađeno sa nosorozima, a ovo je desetogodišnji program da bi se obnovila ova vrsta", rekao je Rihard Vigne, prvi čovek organizacije za zaštitu nosoroga. On se nada da će nosorog Sudan preživeti do tada, odnosno dok se ne skupi novac i ne pronađe način da se veštačka oplodnja uspešno obavi.
 
U zajedničkoj akciji koju su pokrenuli organizacija za očuvanje severnih belih nosoroga i Tinder, korisnici aplikacije mogu da doniraju sredstva kada uđu na Sudanov profil.
 
Naučnici u nekoliko zemalja trenutno isprobavaju mogućnosti veštačke oplodnje kod dve preostale ženke severnog belog nosoroga. Pored Sudanovih spermatozoida oni koriste i biološki materijal južnih belih nosoroga ističući da jesu u pitanju različite vrste, ali da je ukrštanje svakako bolje nego izumiranje.
 
Sudan, kojeg često opisuju kao najpoželjnijeg neženju na svetu, ima svoje telohranitelje koji paze na njega 24 časa dnevno.
 
Severni beli nosorozi su jedina vrsta nosoroga koja može da preživi u divljini u centralnoj Africi. Međutim, lovokradice su ih dovele do istrebljenja loveći ih zbog skupocenog roga na nosu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.