Najčešće greške u dresuri pasa

Vrlo često vlasnici pasa nesvesno prave greške u dresuri koje dovode do lošeg ponašanja i zaoštravanja odnosa.
Najčešće greške u dresuri pasa
Foto: Pixabay

Pročitajte u kojim slučajevima najčešće grešimo...

1. Zvučite kao "pokvarena ploča"

"Sedi! Sedi! Sedi!" Ako mislite da će se komanda jednostavno urezati u mozak vašeg psa, varate se. Ponavljanje komande zapravo ima suprotan efekat. Kada na nju ne reaguje, to zapravo izaziva da pas ignoriše vlasnika. Obavezno dajte psu poslasticu svaki put kada se ponaša dobro.

2. Glasni ste

Dresura psa može biti zaista frustrirajuća, ali podizanje tona više će zbuniti vašeg ljubimca. Umesto toga, kada osetite da ste nervozni, udahnite duboko i smirite ton.

3. Konfuzni ste

Korišćenje nekoliko fraza za istu komandu može zaista da zbuni psa i uspori proces obuke. Uskladite komandu i gest rukom za svaki zadatak koji želite da pas izvrši.

4. Niste inovativni

Ukoliko vaš pas nije motivisan nagradom, neće vas slušati i naporno raditi. Morate biti inovativniji. Istražite koja se niskokalorična poslastica zaista sviđa vašem psu kako bi bio fokusiran na učenje.

5. Niste dobar par

Odabir psa uz neadekvatan stil života vlasnika može dovesti do stalnih nesuglasica. Zato, pre nego što udomite psa, dobro razmislite koliko slobodnog vremena imate i koliko ste zaista aktivni.

6. Potcenjujete promenu okruženja

Ako dresirate svog psa u zatvorenom prostoru, ne očekujte od njega da obavlja iste komande i kada je napolju. Budite spremni da istu lekciju učite više puta.

7. Niste svesni starosti psa

Jednogodišnji pas velike rase ekvivalent je adolescentu, dok je jednogodišnji pas male rase na mentalnom nivou mlade odrasle osobe, objašnjavaju stručnjaci. Zato je važno razumeti da velike rase sazrevaju sporije nego male i neke faze uzrasta mogu potrajati duže kod nekih pasa.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.