VIDEO: Lekovi za giht i herbicidi u krvi zelenih morskih kornjača

Tragovi lekova, herbicida i drugih hemikalija otkriveni su u krvi zelenih morskih kornjača kod Velikog koralnog grebena, izjavili su danas istraživači.
Ovaj podatak dodatno ilustruje stepen zagađenja okeana.
 
"Sve ono što ste se nađe u vašoj sudoperi, ono što prskate po svojim poljoprivrednim dobrima i ono što industrija odbaci, završi u okolini i u kornjačama kod Velikog koralnog grebena", navodi se u saopštenju Ejmi Hefernan, istraživača sa Univerziteta u Kvinslendu.
 
Naučnici su analizirali krv kornjača koje žive duž zaliva Klivlend i Apstart u državi Kvinslend, kao i oko odbližnjih ostrva Hovik. Na tom području su pronađeni tragovi stotina hiljada hemijskih proizvoda.
 
Naučnici su između ostalog izolovali tragove lekova koji se prepisuju za slučajeve gihta i srčane insuficijencije.
 
Univerzitet u Kvinslendu je bio jedan od autora studije koju je vodila australijska kancelarija Svetskog fonda za prirodu.
 
Usled klimatskih promena, australijski Veliki koralni greben ugroženiji je nego što se mislilo. Porast temperature vode u martu i aprilu izazvao je najgoru dosad zabeleženu epizodu "izbeljivanja" grebena koji se prostire na 2.300 kilometara.
 
Veliki koralni greben je od 1981. na Listi svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO. Nalazi se i na Listi izuzetno ugroženih područja svetske baštine.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.