Carskom pingvinu preti odumiranje

Životinje se moraju prilagođavati klimatskim promenama, što i čine, ali neke su pritom uspešnije od drugih.
Carskom pingvinu preti odumiranje
Foto: Pixabay
Nažalost, carski pingvini Antarktika kao najveći i najteži od svih vrsta pingvina nisu jedni od onih uspešnih primera, a naučnici upozoravaju da bismo ih mogli gotovo izgubiti do kraja veka. 
 
Okeanografi iz WHOI u Masačusetsu (Woods Hole Oceanographic Institution) proučavali su održivost populacije carskih pingvina po pitanju migracija zbog pogoršanja stanja leda usred klimatskih promena. Njihovi rezultati pokazali su da će se većina poznatih kolonija razrediti u dramatičnom postotku do 2.100. godine. 
 
Carski pingvini uzgajaju i podižu svoje mlade na ledenom pokrovu koji pokriva morsku vodu, ali je pričvršćen uz kopno. Kako se temperature na njihovom staništu podižu i morski led topi, ti pingvini gube dom pa se moraju prilagođavati i seliti ne bi li pronašli prikladno mesto za život. 
 
Nedavno su naučnici otkrili da su pingvini pod uticajem klimatskih promena migrirali kako bi pronašli prikladnije uslove života. WHOI naučnici, čija je studija objavljena u časopisu Biological Conservation, odlučili su da utvrde da li 54 kolonije carskih pingvina trenutno poznate na Antarktiku mogu da migriraju kako bi izbegle smanjenje svoje populacije zbog klimatskih promena. 
 
Koristeći podatke iz dugogodišnjih studija o pingvinima udružili su se s matematičarima kako bi modelirali različite scenarije i faktore, uključujući distancu raspršenja pingvina, ponašanje, stopu migracije i klimatska predviđanja za kraj veka, a zatim su to primenili na svaku koloniju kako bi predvideli njihovu sudbinu. 
 
"Na osnovu ove studije, zaključujemo da su izgledi loši krajem 2.100. godine, s projekcijama pada populacije od 40 odsto do 99 odsto tokom tri generacije", rekla je Stefani Ženovrije, WHOI biolog i glavna autorka studije. 
 
Carski pingvin je najveći od 18 vrsta pingvina, s prosečnom odraslom jedinkom visokom 1,2 metra i teškom oko 40 kilograma. Ovo novo istraživanje biće dodato jednom starijem iz 2014. godine kako bi se odlučilo da li carski pingvin treba da potpadne pod zaštitu američkog zakona o ugroženim vrstama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.