Dabrovi preporodili škotsku močvaru

Četiri dabra su u Škotskoj za 10 godina izgradila skoro 200 metara brana, 500 metara kanala i stvorila oko pola hektara jezera, i tako od poljane isušene pre više od 200 godina ponovo napravili močvaru sa brojem biljnih vrsta povećanim za 50 odsto i brojnim staništima, navodi se u novoj naučnoj studiji o kojoj piše britanski Gardijan.
Naučnici su rekli da istraživanje daje dokaze da su dabrovi veoma jeftin način za dugoročni i održivi oporavak močvara, važne sredine sa velikim biodiverzitetom koja je od početka 20. veka izgubila dve trećine svojih površina u svetu.
 
"Močvare čuvaju vodu i poboljšavaju njen kvalitet, one su 'bubrezi okoline'", rekao je Najdžel Vilbi, profesor na univerzitetu Stirling i član tima. Njihovo ranije istraživanje je pokazalo da brane koje dabrovi grade usporavaju tok reka i tako umanjuju rizik od poplava i zagađenja vode.
 
Naučnici ipak tvrde da se mora pažljivo rukovoditi puštanjem dabrova u divljinu zbog štete koju oni mogu naneti usevima i nasipima koji štite niže predele od poplava, dok se ribari brinu da bi dabrove brane mogle zaustaviti uzvodni put lososa i drugih riba. 
 
Dabrovi grade svoje kompleksne sisteme brana i kanala da bi napravili bazene u kojima se kriju od predatora, medveda, vukova i žderavaca Te životinje su u 17. veku u Britaniji lovljene do istrebljenja, ali sada ih je u Škotskoj nekoliko stotina i tu se smatraju domaćom vrstom. Raste zainteresovanost za kontrolisano puštanje dabrova i u ostatku Britanije gde ih je samo nekoliko desetina.
  • AA

    19.07.2017 16:47
    Sta su zderavci?
  • /

    19.07.2017 14:40
    /
    dabrovi su kod nas nedavno dovedeni.
    ali nasi se zale na njih
  • V

    19.07.2017 13:22
    koridor
    Ajd njih dovedemo da zavrse Koridor 10

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.