Ubijen i drugi sin čuvenog lava Sesila

Sina najpoznatijeg lava Zimbabvea Sesila, čije je ubistvo izazvalo bes javnosti širom sveta, ubile su lovokradice.
Nadležni Nacionalnog parka Huange su izjavili da je Ksanda ubio dr Ričard Kok, koji je takođe upucao i njegovog brata 2015. godine. Bio je star šest godina i imao je nekoliko potomaka. 
 
"Danas smo saznali da je pre nekoliko dana Kandu, Sesilovog sina upucao dr Ričard Kok, koji je hteo da se hvali svojim ulovom. Kok je takođe upucao i Ksandinog brata, 2015. godine koji je tada imao samo četiri godine. Imao je nekoliko potomaka. Nažalost, oba Sesilova sina su nakon dve godine doživela istu sudbinu kao i njihov otac", navodi se u saopštenju Nacionalnog parka. 
 
Smrt njegovog oca, lava Sesila, bila je glavna vest u svetu. Zubar Volter Palmer iz Minesote poželeo je da na svom safari putovanju ubije lava i za metu je odabrao veličanstvenog Sesila, najpoznatijeg lava u Zimbabveu. Lav je ponađen odran i obezglavljen na obodima parka. Trinaestogodišnji lav nosio je GPS ogrlicu u okviru istraživačkog projekta Oksford univerziteta. Utvrđeno je da je najpre pogođen strelom, a lovci su ga zatim pratili i ubili iz puške. 
 
Njegovo ubistvo izazvalo je bes javnosti širom sveta, ali i masovne proteste u kojima su aktivisti za prava životinja zahtevali najstrože kazne za lovokradice.
  • Gfhjvvb

    21.07.2017 12:17
    Ko upuca dotičnog ričarda ima karton lava od mene
  • Lovac ali pravi

    21.07.2017 09:57
    Zubari i doktori sa viskom metaka a manjkom opaljivanja
  • Sapiens

    21.07.2017 09:03
    Lovcima ...da Bog da!
    Kada bi svet zajednički, preko UN ili na neki drugi način mogao da reši potpunu zabranu lova puškoma na ugrožene vrste, što podrazumeva i smrtnu kaznu za lovokradice, onad bi mogli da kažemo da ima nade za ljudsko društvo na ovoj planeti.
    Jer, nismo u stanju da sprečimo nekog tamo amerikanca, zubara ili doktora, da orgija na zaštićenim vrstama.
    6 godina života jednog lava, pre ubistva?
    A nikog nije ugrožavao.
    Naravno, ako bih ja sada napisao da želim safari na takve lovce, to bi bilo neprimereno, zaboga, ne poštujem njihova prava!
    Ja sam za potpunu zabranu lova, kao "sporta".
    Lovačka društva smeju da postoje samo u svrhu odbrane ljudi od opasnih životinja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.