U Evropu iz Azije dolaze sve veći paukovi

U poslednjih 150 godina u Evropi se nastanilo 87 novih vrsta pauka, a njihov broj ubrzano će rasti zbog jačanja svetske trgovine, navodi se u studiji obavljenoj na univerzitetu u Bernu.
U Evropu iz Azije dolaze sve veći paukovi
Foto: Pixabay
Nova vrsta pauka u Evropu stiže svake dve godine, a uskoro će to biti svake godine, ističu istraživači s instituta za zoologiju, a prenosi Pincom. 
 
U studiji se navodi da su unesene vrste, pre svega one koje potiču iz Azije, često veće od autohtonih. 
 
"Evolucija klime u Evropi stvara uslove života koji sve više odgovaraju suptropskim vrstama pauka, zbog čega postoji opasnost od dolaska otrovnih vrsta", upozorio je profesor zoologije Volfgang Nentvig. 
 
Strah od pauka ili arahnofobija jedna je od najučestalijih ljudskih fobija, a studije pokazuju da se oko 15 odsto ljudi užasava te životinje. Oni se ne boje nas - a poput većine hladnokrvnih životinja privlače ih topli ljudski domovi. Iako ih se mnogi boje, pauci su neophodni za život na Zemlji jer jedu insekte koji bi mogli da unište useve. 
 
Takođe, njihov otrov se koristi u farmaceutskoj industriji. 
 
U videu pogledajte šta bi se dogodilo da paukovi nestanu:
 
 
Ulje eukaliptusa i čajevca zadržaće pauke dalje od vaše kuće. U bočicu sa raspršivačem ulijte 10 do 15 kapi eteričnog ulja i promućkajte. Poprskajte oko prozora i vrata. Možete koristiti i sirće, ali zbog neugodnijeg mirisa bolje birajte eterična ulja.  
 
Puci ne vole miris citrusa pa možete po vašem domu rasporediti citruse kako biste ove male glavonošce držali što dalje.
  • Daki

    04.10.2017 20:25
    Ja imam kuci tarantulu. Imao sam tri, jedna cepiknula i jedna pobegla.
  • ss

    04.10.2017 14:54
    Mrzim pauke!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.