Tasmanijski tigar izumro zbog suše

Zagonetni nestanak tasmanijskog tigra s područja kontinentalne Australije najverovatnije su uzrokovale klimatske promene, a ne aboridžinski lovci ili australijski divlji psi, objavili su naučnici.
Ta zagonetna životinja nekada je bila rasprostranjena širom Australije, ali je istrebljena. Na Tasmaniji je živela do 1936. kada je poslednji primerak uginuo u zoološkom vrtu u Hobartu.
 
Dve su teorije o tome zašto je nestao tasmanijski tigar, torbar nalik psu s crnim prugama.
 
Prva upućuje na to da je tasmanijski tigar izgubio "bitku" za stanište i plen sa australijskim divljim psom - dingom. Najveći argument koji ide tome u prilog je činjenica da dingo nikad nije živeo na Tasmaniji gde je tigar živeo do pre osamdesetak godina.
 
Druga teorija upućuje na to da su krivci aboridžinski lovci.
 
Australijski naučnici sa univerziteta u Adelejdu nedavno su uspeli da analiziraju DNK iz fosilnih i muzejskih primeraka ostataka tasmanijskog tigra i ustanovili da su te životinje sa australijskog kontinenta nestale zbog suše.
 
"DNK podaci nam pokazuju da je vrsta izumrla relativno brzo, što nije moglo biti uzrokovano ljudskim faktorom ili nekom drugom životinjskom vrstom", objavila je naučnica Loren Vajt u časopisu "Journal of Biogeography".
 
Pre tri hiljada godina Australiju je pogodila klimatska promena, nešto poput El Ninja, koja je prouzrokovala nekoliko sezona suše i to je verovatno uzrokovalo nestanak tasmanijskog tigra.
 
"Pronašli smo dokaze smanjenja populacije i smanjenja genetske raznolikosti tasmanijskog tigra negde u to doba", dodao je naučnik Džeremi Ostin. "Tasmanija je tih klimatskih promena donekle bila pošteđena, što objašnjava zašto je vrsta preživela na ostrvu", dodao je.
 
El Ninjo je klimatski fenomen koji se javlja periodično. Karakteristika mu je da u vlažna područja donosi ekstremnu sušu i obrnuto.
 
Ljudi u Australiji i dalje redovno dojavljuju vlastima da su primetili neki primerak tasmanijskog tigra, a životinja ima i posebne internet stranice njoj posvećene, ali konkretnih dokaza da i dalje stvarno postoji nema.
  • xy

    11.10.2017 22:50
    ski, ški, čki
    tasmanski, valjda, ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.