VIDEO: Prva maca u svemiru dobija zasluženo priznanje

Svima su poznata imena astronauta Nila Armstronga i Baza Oldrina. Mnogi će se setiti i Lajke, prve kuce u svemiru, ali jedna svemirska putnica je ostala donekle zaboravljena.

Reč je o maci Feliset, koju je francuska verzija NASA - CNES, lansirala u svemir 1963. godine, piše "Hafington post". Ona je bila izabrana iz grupe od desetak mačaka, zato što je najbolje reagovala na seriju testova koji su imitirali svemirske uslove.

Njen let u svemir trajao je oko 12 minuta. Dostigla je visinu od 20 kilometara iznad Zemlje, na kojoj se našla u bestežinskom stanju. "Astromaca" se uspešno vratila na Zemlju. Ona je, nažalost, nekoliko meseci kasnije uspavana kako bi naučnici mogli da ispitaju efekte svemirskog putovanja na njen organizam i telo.

Nijedna mačka posle Feliset nije letela u svemir. Marketinški stručnjak iz Londona Metju Serdž Gaj je, želeći da ispravi nepravdu prema njoj, došao na ideju da joj podigne spomenik u Parizu. Zbog toga je pokrenuo kampanju na Kikstarteru, kojom želi da skupi 52.439 dolara, koliko je potrebno da bi Feliset dobila dostojno obeležje.

  • Mjau :)

    28.10.2017 13:08
    Podrzavam inicijativu za spomenik. Zao mi je sto su je uspavali umesto da je dozivela starost izlezavajuci se na nekoj terasi. Ne zaboravimo Feliset :)
  • Terješkova

    28.10.2017 13:03
    Zna se ko je prva maca u Svemiru!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Pavlov ne bi bio iznenađen: Psi nas razumeju

Nova studija o moždanim talasima, objavljena u časopisu "Current Biology", ukazuje na to da slušanje imena njihovih omiljenih igračaka kod pasa aktivira memoriju za objekte sa kojima su povezani.