VIDEO: Otkrivena nova vrsta orangutana

Nova vrsta orangutana otkrivena je na severu Sumatre u Indoneziji, objavljeno je u naučnoj studiji u kojoj se navodi da zbog malog broja tih životinja one spadaju u jednu od najugroženijih vrsta velikih čovekolikih majmuna.
Najnoviji član porodičnog stabla tih naprednih životnija možda neće opstati još dugo. Toliko ih je malo i njihovo stanište je tako rascepkano da postoji opasnost da izumru, navode naučnici koji su proučavali ove životinje.
 
Prema studiji, samo je 800 jedinki ovih primata, koje su naučnici nazvali tapanuli (Pongo tapanuliensis), čime su oni najugroženija vrsta majmuna. Naučnici navode da su te životinje vrlo osetljive i da je njihova životna sredina pod daljim pretnjama zbog aktivnosti ljudi.
 
"Ukoliko se brzo ne preduzmu mere da se smanje sadašnje i buduće pretnje očuvanju preostale šume, možda ćemo za našeg veka videti i otkriće i nestanak jedne vrste velikog majmuna", naveli su naučnici.
 
Ovo je prva nova vrsta velikog majmuna u skoro 90 godina. Prethodno su naučnici priznali šest vrsta velikih majmuna: orangutane sa Bornea i Sumatre, istočne i zapadne gorile, šimpanze i bonoboe.
 
Indonežanski majmuni tapanuli se kreću na oko 1.100 kvadratnih kilometara u šumi Batang Toru na severu Sumatre. Istorijski, oni su verovatno bili izolovani od sumatranskih orangutana koji žive severnije već 10.000 do 20.000 godina, utvrđeno je genetskim ispitivanjem.
 
Stručnjak Rasel Mitermajer, jedan od 37 autora studije, rekao je da se radi o izuzetnom otkriću i da je sada na indonežanskoj vladi da osigura da ta vrsta preživi.
 
Prve indicije o specifičnosti vrste tapanuli primećene su na skeletu odraslog mužjaka ubijenog 2013. godine. Kada su naučnici ispitali lobanju i zube konstatovali su jedinstvene odlike po kojima se razlikuje od drugih orangutana.
 
"Bili smo iznenađeni da vidimo da su karakteristike lobanje bile zaista drugačije od onog što smo do sada znali o velikim majmunima", rekao je Met Novak, stručnjak iz Sumatranskog programa za konzervaciju orangutana (SOCP). Analiza genoma 37 orangutana koje su sproveli istraživači Univerziteta u Cirihu, otkrila je istoriju evolucije tih majmuna.
 
  • ex chapman

    03.11.2017 12:08
    dr zaius
    jel već počelo?
  • Matori

    03.11.2017 11:50
    Zanima me
    Je li član neke partije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.