Pronađena retka vrsta ajkule, veruje se da je iz doba dinosaurusa

Portugalski naučnici ulovili su kod obala Algarve na jugu Portugala ajkulu za koju veruju da potiče iz "doba dinosaurusa".

Retka naborana ajkula uhvaćena je sa tegljača koji je radio na projektu za EU za "minimalizaciju neželjene lovine u komercijalnom ribolovu".

Lokalni mediji navode da su naučnici sa portugalskog Instituta za more i atmosferu ajkulu nazvali "živim fosilom" jer pronađeni ostaci sličnog predatora datiraju od pre oko 80 miliona godina.

Otkriće mužjaka ajkule duge 1,5 metara uhvaćenog na dubini od 700 metara kod obala odmarališta Portimao veoma je retko.

Naborano telo ajkule, pokreti poput zmijskih i trup poput jegulje inspirisali su priče mornara o morskim zmijama.

Profesorka Margarida Kastro sa Univerziteta Algarve rekla je da je ajkula ime dobila zbog svojih 300 zuba koji joj omogućavaju da "blokira ribe i druge životinjice".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

VIDEO: Medved upao na sahranu u Rumuniji

U rumunskom mestu Bordosiju u okrugu Mureš, na sahrani se pojavio medved koji je izazvao veliku paniku među sedamdesetak ljudi koji su došli da isprate preminulog.